Membră a familiei cruciferelor, consumată în stare crudă, conopida este este la fel de sănătoasă ca mai renumitele sale rude, varza şi broccoli-ul.
Are un conţinut scăzut de grăsimi şi este extrem de bogată în fibre,
acid folic, apă, vitamina C, vitamina K, mangan, fosfor, acizi graşi
omega 3, alicină şi siliciu, având o densitate nutritivă ridicată. De
asemenea, buchetele de conopidă sunt o sursă excelentă de calciu şi
magneziu.
Pentru a-şi menţine proprietăţile, este recomandată gătirea conopidei
la aburi sau prin prăjire, dar nu şi prin fierbere. Prin această metodă
de preparare, conopida îşi pierde, după cinci minute, 20-30% din
compuşi, după zece minute, 40-50% din aceştia, iar după treizeci de
minute, 75%.
Are proprietăţi antioxidante
Calităţile antioxidante ale conopidei se datorează conţinutului
ridicat de mangan şi de vitamina C, substanţe care au rolul de a reduce
riscul oxidării la nivelul celulelor. Tot din acest motiv, consumul de
conopidă reduce stresul de la nivelul celular, reducând astfel şi riscul
apariţiei mai multor afecţiuni severe.
Are proprietăţi antiinflamatorii
Inflamaţiile cronice din organism, vinovate de creşterea riscului de
apariţia a cancerului şi a afecţiunilor cardiace, pot fi combătute prin
consumul de conopidă. Această legumă este bogată în vitamina K,
substanţă care are însemnate proprietăţi antiinflamatorii.
Previne bolile de inimă
Datorită conţinutului ridicat de calciu şi magneziu şi a substanţelor
active din conopidă, consumulacesteia îmbunătăţeşte circulaţia sângelui
şi previne apariţia afecţiunilor cardiace.
Protejează sistemul digestiv
Conopida este extrem de benefică pentru sistemul digestiv, datorită
conţinutului de fibre alimentare ce protejează stomacul şi previn
dezvoltarea bacteriilor care pot duce la afecţiuni digestive grave.
Pentru a maximiza beneficiile aduse de conopidă, această legumă
trebuie consumată de trei-patru ori pe săptămână, în porţii de câte 200
de grame.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu