Merişorul sau afinul roşu este un arbust stufos de 10-30 cm înălţime, care creşte la altitudini mari, în pajişti şi luminişuri.
La noi în ţară se găseşte pe tot lanţul carpatic, dar mai mult în
Munţii Apuseni. Locuitorii din zonele bogate în afine roşii îşi tratau
încă din vechime o serie de boli, în special cele ale tractului urinar,
consumând aceste fructe. Faptul a atras atenţia oamenilor de ştiinţă,
care au iniţiat ample programe de cercetare asupra afinelor roşii.
Supranumite „insulina verde”, afinele nu trebuie să lipsească din
meniul zilnic al persoanelor cu diabet, deoarece au o concentraţie
scăzută de zahăr, şi datorită proprietăţilor sale ajută la scăderea
nivelului de zahăr din sânge. Totodată, frunzele şi fructele de afin
cresc acuitatea vizuală, au efecte antiseptic, antidiareic, astringent
şi sunt un bun antibiotic.
Afinele roşii, numite şi merişoare, sunt fructe cu două însuşiri benefice majore pentru sănătatea omului, şi anume:
1. previn infecţiile în organism;
2. protejează organismul de bolile cronice, în primul rând de cele
cardiovasculare, prin cel mai mare conţinut de antioxidanţi dintre toate
fructele comune.
Consumul de 250 ml suc de afine roşii pe zi, luat în 2-3 reprize,
împiedică bacteriile patogene să se fixeze în organism, acţiunea durând
circa 10 ore. Astfel, consumul de afine roşii, indiferent sub ce formă
(fruct crud sau deshidratat, suc, sos etc.), este bine să se facă în mai
multe reprize.
Capacitatea afinelor roşii de a preveni aderarea bacteriilor patogene
la nivelul diferitelor organe poate avea implicaţii foarte importante.
Ajutând organismul să-şi menţină sănătatea, consumul de afine roşii
scade numărul de infecţii şi prin aceasta reduce dozele de antibiotice, o
problemă globală de sănătate.
Ceai din frunze de afin şi din fructe uscate
Ceaiul trebuie preparat atât din frunze de afin cât şi din fructe
uscate. În cazul persoanelor cu diabet sau persoanelor obeze sunt
indicate două căni de ceai în fiecare zi. Totodată, în cazul acestor
persoane dar şi a celor care suferă de diaree este obligatoriu ca ceaiul
să fie consumat neîndulcit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu