Bauturile carbogazoase sunt trimise iarasi in boxa acuzatilor de catre specialisti. Cunoscute pentru contributia majora in obezitate si diabet, un nou studiu japonez arata ca sucurile acidulate sunt vinovate de aparitia bolilor cardiovasculare mortale. De data aceasta, semnalul de alarma vine
de la profesorul Kaijiro Saku, de la Universitatea din Fukuoka. profesorul Saku explica: „Pana acum, legatura
dintre consumul de bauturi carbogazoase in cantitati mari si bolile
cardiovasculare mortale precum stopul cardiac nu a fost stabilita cu
precizie”.
Studiul s-a bazat pe date provenind de la aproape 800.000 de
pacienti, iar rezultatele au fost prezentate in cadrul Congresului
Societatii Europene de Cardiologie, desfasurat la Londra in perioada 1-2
septembrie. Cercetatorii japonezi au analizat daca exista o legatura
sau nu intre incidenta stopurilor cardiace survenite in afara spitalului
si consumul de bauturi carbogazoase in intervalul 2005-2011, in 47 de
regiuni din Japonia. Datele au provenit de la 797.422 de pacienti care
au suferit un stop cardiac in afara spitalului, iar informatiile privind
consumul de bauturi carbogazoase de la Ministerul japonez al Sanatatii.
Cercetatorii au studiat atat stopurile de origine cardiaca (infarct),
precum si stopurile non-cardiace (provocate de accidente vasculare
cerebrale, boli respiratorii, tumori).
„Bauturile carbogazoase consumate in exces au un impact asupra
bolilor cardiovasculare mortale. Aciditatea acestor bauturi joaca un rol
important in aceasta legatura”, a explicat profesorul Saku, potrivit
adevarul.ro. Potrivit lui Kaijiro Saku, „rezultatele noastre indica
faptul ca limitarea consumului de bauturi carbogazoase este benefica”.
Alte bauturi cum ar fi laptele, apa minerala plata, ceaiul, cafeaua,
sucul de fructe nu au fost asociate cu stopurile cardiace.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu