Ei sunt vedetele lunii septembrie si daca mergi prin piete ai face bine sa nu te intorci de-acolo fara niste struguri.
Sunt un aliment supernutritiv, iar substantele care se gasesc in pulpa,
coaja si samburi il transforma intr-un veritabil medicament.
Nutritionistii recomanda consumul strugurilor cu tot cu coaja si samburi - mai ales daca sunt rosii sau negri - pentru ca sunt o sursa de resveratrol, quercitina si pterostilben, antioxidanti care feresc organismul de cancer, scad colesterolul rau si trigliceridele si prelungesc tineretea.
Dintre
toate, cel mai celebru este resveratrolul, care este secretat de catre
struguri atunci cand sunt atacati de catre ciupercile si bacteriile
parazite. Atunci cand rezveratrolul ajunge in corpul oamenilor se petrec
niste lucruri minunate pentru sanatatea noastra.
In
anul 2003, un biolog american, dr. David Sinclair, a descoperit
caadministrarea de resveratrol prelungeste viata insectelor cu panala
54%. Apoi, in 2006, un grup de cercetatori italieni au demonstrat ca
pestii hraniti cu suplimente de resveratrol traiesc in medie cu 30% mai
mult, sunt mai rezistenti la efort si, in plus, au o mult mai mare
abilitate de a evita stimulii neplacuti.
Studii franceze arata
ca datorita resveratrolului consumat din belsug populatia din zonele
sudice este mai ferita de bolile cardiace si vasculare, rata acestor
boli fiind cu 60% mai scazuta decat in alte regiuni.
Resveratrolul
nu face singur aceste minuni. Este ajutat si de vitamina C, de
taninurile, de pigmentii sau de vitamina P existente in coaja
strugurilor. Iata ce boli pot fi tratate prin consumul strugurilor cu tot cu coaja si samburi:
Hepatite virale A, B, C, D
Studiile
au aratat faptul ca pigmentii care dau culoare inchisa strugurilor,
laolalta cu resveratrolul, au un efect foarte puternic in aceasta gama
de afectiuni, altfel dificil de tratat. Pur si simplu, aceste substante
din coaja strugurilor blocheaza replicarea virusurilor hepatice si
opresc de multe ori evolutia tuturor tipurilor de hepatita virala.
Cancerul localizat la nivelul tubului digestiv
Resveratrolul
poate distruge celulele canceroase. In cazul tumorilor localizate la
nivelul stomacului, intestinului subtire, intestinului gros, dar si
al gurii ori al esofagului, se recomanda atat consumul strugurilor cu
tot cu coaja, cat si al suplimentelor cu resveratrol.
Cancerul de san si de col uterin
Resveratrolul
din coaja de struguri are, pe langa efectele sale anticancerigene
mentionate, si o actiune de reglare endocrina, ajutand la prevenirea
tuturor formelor de cancer hormono-dependent.
Studiile arata
ca femeile care consuma struguri si alte alimente bogate in
resveratrol (afine, mure, coacaze negre, varza rosie) sunt mult mai
ferite de cancerul de san si de col uterin. Paradoxal, dar efectul este
cu atat mai puternic, cu cat persoana in cauza este mai in varsta.
In
concluzie, pentu a va feri de cancer, consumati in aceasta toamna mai
ales struguri negri, unii dintre cei mai buni anticancerigeni
cunoscuti, mai ales pentru femei.
Sechele post-infarct
O
cura cu struguri negri, consumati ca atare sau, mai bine, sub forma de
suc, obtinut prin mixarea fructelor proaspete, este un adevarat elixir
in primele saptamani dupa infarctul miocardic. Studiile de medicina
experimentala arata ca resveratrolul actioneaza direct la nivelul
miocardului.
Tromboza
Consumul de alimente
bogate in resveratrol, adicade struguri negri, de prune, de afine etc.
impiedica formarea trombilor si migrarea lor pe artere. Mai ales
persoanele predispuse la tromboze, adica cele sedentare, cele care
consuma carne si proteine animale sau care fumeaza, ar trebui sa aiba
la fiecare masa alimente care sa contina resveratrol.
Litiaza renala cu urati si guta
O
cura cu struguri negri, facuta acum, toamna, este tot ce le trebuie
rinichilor tai pentru a-i curata, mai ales daca sunteti predispusi la
litiaza urica. Se consuma zilnic macar 500 grame de struguri negri,
minim 18 zile. Acest tratament este un excelent profilactic si pentru
guta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu