Ciupercile sunt alimente care pot fi incluse in orice preparat culinar.
Sunt pe cat de gustoase si satioase, pe atat de sanatoase. O serie de
studii epidemiologice au demonstrat ca un consum frecvent de ciuperci
ajuta la diminuarea riscului de boli cardiovasculare, anumite forme de cancer si alte boli cronice, mai ales la nivelul intestinului.
Ciupercile contin diferite glucide care au demonstrat actiuni
benefice asupra sanatatii. Ele au in compozitie fibre alimentare care
joaca un rol important in reglarea tranzitului intestinal si prevenirea
constipatiei. Un alt compus al ciupercilor este amidonul rezistent, un
tip de zahar care asemenea fibrelor alimentare nu este distrus in cursul
digestiei si ajunge intact in colon. Sub actiunea florei intestinale
(bacterii benefice prezente in intestin), acest amidon ajuta la
prevenirea tulburarilor digestive.
Potrivit unor studii de laborator, anumiti compusi din ciuperci au
capacitatea de a anihila proliferarea celulelor tumorale. Aceste efecte
au fost studiate in cazul cancerului de san si de colon. Insa sunt
necesare studii suplimentare pentru a vedea in ce masura consumul de
ciuperci poate reduce riscul de aparitia a acestor forme de cancer.
Cercetarile au loc mai ales in tarile asiatice, unde tratamentele
naturale pe baza de ciuperci sunt foarte populare. Cele mai cunoscute
ciuperci medicinale sunt Miitake si Shiitake, utilizate pentru
proprietatile lor antitumorale. La japonezi, ciupercile Shiitake sunt
folosite in tratarea bolilor de inima, pentru fortificarea sistemului
imunitar si pentru cresterea rezistentei la boli virale.
In tara noastra cele mai cunoscute ciuperci comestibile sunt
champignon (Agaricus bisporus), buretii de fag (Pleurotus), manatarca
(Boletus edulis). Recomandarea insistenta a medicilor este sa nu
cumparam ciuperci decat din surse sigure, ambalate si etichetate.
Altfel, riscam sa punem pe masa ciuperci otravitoare, care provoaca
intoxicatii grave ce se pot solda cu deces. Risc de intoxicatii pot
provoca si ciupercile comestibile care au crescut intr-o zona in care
sunt prezente substante toxice in sol sau in vecinatatea celor
otravitoare incrucisandu-se cu ele. De aceea este bine sa evitam
cumpararea ciupercilor de la vanzatori ambulati in ideea ca le cunoastem
soiul. Nu stim insa cu siguranta de unde provin.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu