Daca vrei sa incerci o noua reteta de muraturi, tipic englezeasca,
incearca un nou ingredient: ceapa. Chiar daca nici nu ai gustat asa ceva
si chiar daca ingredientele nu par sa se combine la prima vedere,
gustul este deosebit la final. Trebuie sa ai putina rabdare inainte sa
deschizi borcanul, insa textura este similara cu cea de ceapa
caramelizata, o aroma dulce si acrisoara, care se imbina surprinzator de
bine. Poti folosi ceapa murata ca o garnitura perfecta pentru orice
mancare, de la cele pe baza de carne pana la branzeturi si salate, chiar
si cartofi copti, dar si ca baza pentru sandwich-uri.
Incearca sa folosesti ceapa cat mai mica in dimensiune, astfel gustul va
fi mai puternic. Folosind cantitatile de mai jos, vei obtine un borcan
mare de 500 ml, iar daca iti place, poti oricand sa mai prepari reteta
inedita de ceapa murata cu miere.
300 g ceapa, 75 g sare, 500 ml apa, 300 ml otet, doua lingurite de
miere, o lingurita de boabe de mustar, jumatate de lingurita de boabe de
piper negru, doua foi de dafin
Pregateste o saramura, dizolva
sarea in 500 ml de apa calduta. Lasa lichidul sa se raceasca, in timp ce
prepari ceapa. Scoate-i coaja si taie la fiecare capat, dar incearca sa
o pastrezi intreaga. De asemenea, asigura-te ca nu folosesti cepe mari,
ci unele cat mai mici.
Pune cepele in saramura si lasa-le asa
peste noapte. Foloseste o farfurie sau un bol si un obiect greu deasupra
pentru ca toate sa fie complet acoperite. Sarea va trage toata apa si
va deschide usor toate straturile, pentru un produs finit foarte aromat.
In dimineata urmatoare, scurge si clateste ceapa, sterge usor cu un
prosop de hartie.
La foc mic, incalzeste otetul si mierea pana
cand se dizolva, adauga boabele de mustar si boabele de piper, dar ai
grija ca amestecul sa nu fiarba. Opreste aragazul si lasa sa se raceasca
complet.
Pune cepele intr-un borcan sterilizat, ai grija sa nu se
desfaca, sa ramana intregi. Adauga foi de dafin si toarna deasupra
amestecul de otet, miere si condimente. Pune capac si lasa la murat cel
putin o luna, intr-un loc intunecat si uscat. Cand deschizi borcanul de
ceapa murata cu miere, pastreaza-l in frigider pana cand il termini.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu