Prea putin populara pentru cat este de sanatoasa, varza Kale
ocupa un loc foarte sus intr-un top al celor mai sanatoase 100 de
alimente. Aceasta leguma cu frunze mari, crocante, se remarca prin
multitudinea de vitamine, minerale si alti nutrienti benefici. O portie
de Kale are suficient de multa vitamina A pentru a acoperi necesarul
zilnic, are mai multa vitamina C decat o portocala, este bogata in
vitamina K, si are mai mult calciu decat un pahar de lapte.
De
asemenea, este plina de antioxidanti si fitonutrienti cu actiune
antiinflamatorie. Mai mult, fibrele acestor remarcabile frunze verzi au
puterea de a reduce nivelul colesterolului.
Cel mai bun mod de a gati Kale
Studiile
stiintifice au aratat gatirea legumelor prea mult timp sau la caldura
prea mare diminueaza foarte mult din nutrienti - intre 50 si 80% din
anumite vitamine si minerale sunt pierdute in timpul gatitului.
Cel
mai bun mod de a pregati varza este sa o gatiti la aburi, rapid, timp
de cinci minute. Cinci minute sunt suficiente pentru a inmuia fibrele
sale (ceea ce este mai bine pentru digestie). Asigurati-va ca timpul de
preparare este exact si gatiti la foc iute. Dupa cele cinci minute,
scoateti varza Kale si puneti-o pe o farfurie in strat subtire pentru a
se raci mai repede.
Studiile au aratat ca aceasta modalitate de a
gati varza Kale ii sporeste capacitatea de a combate colesterolul,
pastrand astfel inima sanatoasa. De asemenea, se pastreaza din abundenta
si clorofila, care s-a dovedit a avea putere antioxidanta. Gatitul
rapid, la aburi, nu diminueaza gustul verzei si, mai mult, o face mai
usor de digerat, pastrandu-i toate beneficiile sale nutritionale.
Dressing pentru un plus de nutrienti si aroma
Dupa gatit, o puteti asezona cu:
-
ulei de masline: pentru a ajuta la absorbtia unor substante nutritive
liposolubile varza, cum ar fi carotenoizi si vitamine E si K.
- suc de lamaie: contine vitamina C care ajuta la absorbtia fierului din varza.
- usturoi: pentru a spori proprietatile antioxidante, antiinflamatorii si antivirale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu