Cate tone de aur sunt la Rosia Montana?

Rezervele estimate de aur de la Roşia Montană sunt de 314 tone, din care vor fi scoase efectiv 245 de tone. Raportând această cantitate la perioada de exploatare propriu-zisa, de 16 ani, rezultă că doar proiectul minier de la Roşia Montană va produce anual, în medie, circa 15 tone de aur.

Randamentul de exploatare

La Roşia Montană există 365 milioane tone de resurse, cu cca 14,6 milioane uncii de aur, însă din acestea se exploatează 215 milioane tone, cu cca. 10,1 milioane uncii de aur. Prin extragere şi prelucrare se obţine un randament de extracţie de cca. 80%, ceea ce înseamnă că producţia de aur realizată este de 10,1 milioane x 0,8, de unde rezultă cantitatea de uncii obţinute de 8,63 milioane. Prin exploatare/ prelucrare se pierde cca. 20% din aurul extras.
Resurse și minereu – ce înseamnă fiecare termen

Resursa este cantitatea de minereu auro – argentifer care este identificată prin programul de explorare geologică. Nu tot ceea ce identifică un astfel de program se şi exploatează, din diverse motive: fie aceste resurse se află sub sau în apropierea zonei protejate, fie sunt prea departe de zona celor 4 cariere şi o carieră suplimentară nu se justifică, fie sunt cimitire care s-au evitat. Ceea ce se exploatează se cheamă rezerve, iar acestea se află în interiorul celor 4 cariere. Aur există şi în afara acestora – acelea se cheama resurse şi ele nu fac obiectul exploatării RMGC.

Conform Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, în România există încă o licenţă de exploatare a aurului, plus alte şase licenţe de explorare pentru minereuri auro-argintifere. Dacă toate aceste licenţe se vor transforma în proiecte concrete de exploatare a zăcământului, cantitatea anuală de aur oferită de România va creşte și mai mult.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu