Omul Sapiens si dezvoltarea oamenilor

Istoricii nu au răspunsuri la multe întrebări legate de apariția și dispariția multor civilizații. Fără să fie descoperite urme ale unor cataclisme, epidemii sau molime, aceste civilizații în plenul dezvoltării lor, au dispărut, fără a rămâne probe care să ne conducă la cauzele acestor dispariții misterioase. Există un top al acestor dispariții pe care vi-l prezentăm, mai jos.
Anasazii erau un popor amerindian care ocupau zona de sud-vest a SUA. Apogeul l-au atins în anul 1200 ÎHr. Ei sunt recunoscuți printr-un sistem de drumuri care trecea chiar prin munți, agricultura și sistemul de irigații. În momentul în care Columb a ajuns în America, a fost mirat de vestigiile pe care le-a găsit, acestea fiind create cu unelte de lucru elaborate.
Nu se cunosc cauzele dispariției acestei populații. Imperiul Khmer a dominat Cambodgia și Indochina, până în secolul al XIII-lea. Orașul Angkor putea găzdui un milion de locuitori. Un imperiu gigantesc care a dispărut fără a lăsa urme în acest sens. Locuitorii din Insula Paștelui au lăsat în urma lor 900 de statui megalitice, numite Moai. Sunt cercetători care au lansat teoria că acest popor a dispărut din cauza epuizării fizice. Se pare că este o teorie puerilă.
Cultura Cucuteni-Trypillia este o cultură neolitică care a apărut acum 5500 de ani ÎHr. În perioada de apogeu, această civilizație a atins peste 15000 de locuitori și este considerată cea mai mare cultură neolitică din Europa. Ca un fapt inedit, locuitorii ardeau toate satele la o perioadă de 70 de ani, după care le reconstruiau. S-a avansat ideea că această civilizație a dispărut din cauza schimbării climatice.
Civilizația minoică, prin viteazul rege Minois, a deținut supremația în toate insulele din Creta, între 3000 și 1000 ÎHr. Această populație reușise să construiască un sistem elaborat de evacuare, în cazul în care un vulcan erupea.
La fel de misterioasă a fost și dispariţia omului de Neandertal. Ca și număr, populația avea peste 15000 de membrii și ocupa spațiul din Europa și Orientul Mijlociu. Populația a dispărut brusc, lăsând locul Sapienșilor. De ce nu au putut coabita, ce a dus la dispariția lor? Se caută încă răspunsuri la aceste întrebări. Acum 40000 de ani, Neandertalii ocupau spațiul dintre Albania și Spania. Din estul Europei au venit Sapieșii care i-ai obligat să se retragă în zona Spaniei și a Franței.
Acum 24000 de ani, Neandertalii au lăsat ultimele urme ale civilizației lor, în Grota Gorham din Gibraltar. După acest an, nu se mai cunoaște nimic despre Neandertali. Există documente care atestă că o perioadă de 10000 de ani, cele două civilizații au trăit în armonie, chiar făcând troc, schimburi de mărfuri.
Paleontologul Boule afirmă că Neandertalii, spre deosebire de oameni, sunt mult mai apropiați de maimuțe, care ar putea să le fie strămoș. Cu toate acestea, Neandertalii aveau o cultură dezvoltată.
Ce a dus la dispariția lor? Lupte, schimbări climatice, foamete, boli? Rămâne ca istoria să ne dea un răspuns.
Sunt istorici care au avansat teoria conform căreia ar fi avut loc un genocid, pe care Sapienșii l-au făcut asupra lor. În urma unor studii care s-au făcut, specialiștii au dat publicității faptul că oamenii au 4% din genomul lor, de proveniență neandertală. Mai mult, specialiștii au constatat că populația occidentală a Europei, prezintă caractere neandertaliene mai evidente, față de populația din centrul Europei, sau din Orientul Mijlociu.
Neandertalii din Estul Europei erau mai puțin dezvoltați, situație care a permis Sapienșilor să-i asimileze mai repede. Noi, românii, avem în genom mai multe caractere care vin de la omul Sapiens.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu