Medicul britanic Sarah Schenker, specialist in nutritie, a explicat pentru Daily Mail care sunt cele mai sanatoase uleiuri in functie de modul de preparare: prajit, copt sau pregatirea salatelor.
Uleiul de rapita, potrivit pentru prajirea legumelor
Uleiul de rapita are numai 6% grasimi saturate, in comparatie cu
cel de masline, care are 14,3%, de zece ori mai multi acizi grasi
omega-3 si cu 50% mai multa vitamina E. Este unul dintre cele mai
sanatoase uleiuri, iar punctul de ardere este destul de ridicat (aspect
important in cazul uleiurilor pentru gatit), astfel incat este un tip de
ulei potrivit pentru prajire.
Uleiul din tarate de orez, bun la pregatirea mancarurilor cu orez
Obtinut din germeni si tarate de orez, acest tip de ulei este bogat
in antioxidanti, cum este vitamina E, contine acid ferulic, cu
puternice efecte inflamatorii si antioxidante, contribuind la protejarea
sistemului imunitar. Are un gust delicat, care duce cu gandul la aroma
alunelor, completand foarte bine preparatele pe baza de orez, cum este
risotto.
Uleiul de nuca de cocos, indicat pentru prajire la foc rapid
Acest ulei extras din „pulpa“ nucilor de cocos contine in proportie
de 50% acid lauric, un acid gras saturat. In ciuda faptului ca are un
continut de 86,5% grasimi saturate, specialistii spun ca uleiul de cocos
contine trigliceride cu lant mediu, ceea ce face ca grasimea sa fie
metabolizata diferit: din tractul digestiv, acest tip de grasime se duce
direct in ficat, unde este utilizata ca o sursa rapida de energie, in
loc sa se depuna, potrivit adevarul.ro. Nu in ultimul rand, punctul de
ardere este ridicat in cazul uleiului de cocos rafinat, de 232°C, si de
177°C pentru cel nerafinat. Gratie gustului usor dulceag este potrivit
si la prepararea salatelor, nu numai pentru prajitul la foc rapid,
tehnica asiatica numita si „stir-fry“, pentru care se foloseste o
cantitate mica de ulei.
Uleiul de nuci, varianta ideala pentru salate
Pentru ca punctul de ardere este destul de scazut, uleiul de nuca,
la fel ca uleiul extravirgin de masline, reprezinta o solutie foarte
buna pentru prepararea salatelor. In acelasi timp, acizii grasi omega-3,
alaturi de vitaminele B1, B2 si B3 sau E, ajuta la scaderea riscului
dezvoltarii bolilor de inima. Pentru ca nu este totusi un ulei potrivit
pentru mai multe tipuri de gatit, optati pentru sticle mici si
depozitati-le intr-un loc racoros si intunecat.
Uleiul de canepa, optiunea sanatoasa pentru copt
Bogat in acizi grasi omega-3, 6 si 9, uleiul de canepa contine
numai jumatate din grasimile saturate (grasimi care influenteaza
cresterea colesterolului-n.r.) regasite in uleiul de masline. Pe de
alta, o singura lingura de ulei de canepa contine 94% din necesarul
zilnic de omega-3. Acest tip de ulei este potrivit si la pregatirea
salatelor. Specialistii il considera una dintre cele mai sanatoase
alternative la uleiul de masline.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu