Cele mai bune uleiuri pentru gatit

Medicul britanic Sarah Schenker, specialist in nutritie, a explicat pentru Daily Mail care sunt cele mai sanatoase uleiuri in functie de modul de preparare: prajit, copt sau pregatirea salatelor.

Uleiul de rapita, potrivit pentru prajirea legumelor  

Uleiul de rapita are numai 6% grasimi saturate, in comparatie cu cel de masline, care are 14,3%, de zece ori mai multi acizi grasi omega-3 si cu 50% mai multa vitamina E. Este unul dintre cele mai sanatoase uleiuri, iar punctul de ardere este destul de ridicat (aspect important in cazul uleiurilor pentru gatit), astfel incat este un tip de ulei potrivit pentru prajire. 

Uleiul din tarate de orez, bun la pregatirea mancarurilor cu orez 

Obtinut din germeni si tarate de orez, acest tip de ulei este bogat in antioxidanti, cum este vitamina E, contine acid ferulic, cu puternice efecte inflamatorii si antioxidante, contribuind la protejarea sistemului imunitar. Are un gust delicat, care duce cu gandul la aroma alunelor, completand foarte bine preparatele pe baza de orez, cum este risotto.

Uleiul de nuca de cocos, indicat pentru prajire la foc rapid

Acest ulei extras din „pulpa“ nucilor de cocos contine in proportie de 50% acid lauric, un acid gras saturat. In ciuda faptului ca are un continut de 86,5% grasimi saturate, specialistii spun ca uleiul de cocos contine trigliceride cu lant mediu, ceea ce face ca grasimea sa fie metabolizata diferit: din tractul digestiv, acest tip de grasime se duce direct in ficat, unde este utilizata ca o sursa rapida de energie, in loc sa se depuna, potrivit adevarul.ro. Nu in ultimul rand, punctul de ardere este ridicat in cazul uleiului de cocos rafinat, de 232°C, si de 177°C pentru cel nerafinat. Gratie gustului usor dulceag este potrivit si la prepararea salatelor, nu numai pentru prajitul la foc rapid, tehnica asiatica numita si „stir-fry“, pentru care se foloseste o cantitate mica de ulei.

Uleiul de nuci, varianta ideala pentru salate

Pentru ca punctul de ardere este destul de scazut, uleiul de nuca, la fel ca uleiul extravirgin de masline, reprezinta o solutie foarte buna pentru prepararea salatelor. In acelasi timp, acizii grasi omega-3, alaturi de vitaminele B1, B2 si B3 sau E, ajuta la scaderea riscului dezvoltarii bolilor de inima. Pentru ca nu este totusi un ulei potrivit pentru mai multe tipuri de gatit, optati pentru sticle mici si depozitati-le intr-un loc racoros si intunecat.

Uleiul de canepa, optiunea sanatoasa pentru copt 

Bogat in acizi grasi omega-3, 6 si 9, uleiul de canepa contine numai jumatate din grasimile saturate (grasimi care influenteaza cresterea colesterolului-n.r.) regasite in uleiul de masline. Pe de alta, o singura lingura de ulei de canepa contine 94% din necesarul zilnic de omega-3. Acest tip de ulei este potrivit si la pregatirea salatelor. Specialistii il considera una dintre cele mai sanatoase alternative la uleiul de masline.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu