Ciocolata este considerată drept cel mai iubit desert, iar
oameni din toată lumea o consumă în mod regulat datorită proprietăților
ei benefice.
În afară faptului că scade nivelul de colesterol din sânge,
cercetătorii au mai aflat și că previne apariția bolilor de inimă și că
ajută în anumite forme de depresie. Oamenii de știință cred că o pot
face și mai sănătoasă decât este în prezent.
Cercetătorii de la Universitatea din Ghana împreună cu oamenii de
ştiinţă de la Universitatea Ghent din Belgia susţin că au descoperit o
modalitate prin care pot face ciocolata mai sănătoasă decât este, dar și
să aibă un gust mai bun.
Astfel, aceștia spun că secretul constă în modificarea procesului de
obţinere a ciocolatei din boabele de cacao. Emmanuel Ohene Afoakwa, de
la Universitatea din Ghana, şi echipa sa, au adăugat o etapă la procesul
care este folosit pentru a transforma boabele de cacao în ciocolata
care se găseşte în mod obișnuit în magazin.
În procesul convenţional de creare a ciocolatei, boabe de cacao sunt
prăjite pentru a forma un produs gustos de ciocolată, dar în perioada de
prăjire, boabele pierd o parte din antioxidanţii numiți polifenoli,
responsabili pentru efectele benefice pe care ciocolata le oferă
organismului.
Oamenii de știință implicați în studiu au depozitat păstăile de cacao
înainte de procesul de fermentare şi prăjire pentru a reţine o parte
din substantele nutritive pierdute, apoi au adăugat o a doua modificare:
au prăjit boabele de cacao la o temperatură mai scăzută decât se face
în mod normal. Boabele au fost prăjite la 116 grade Celsius timp de 45
de minute, în loc de 120-120 de grade Celsius timp de 10-20 de minute.
În acest fel, cercetătorii au descoperit că boabele prăjite astfel
conțin mai mulți polifenoli și au o activitate antioxidantă mai mare.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu