Detaliile ce ne ajuta sa beneficiem de cantitatea maxima de vitamine din alimente

Continutul de vitamine al alimentelor este variabil in functie de multi factori, intre care modul de preparare - aliment crud, fiert sau congelat, modul in care a fost cultivat, dar si anotimpul de recoltare. Este important sa stim care sunt detaliile ce ne ajuta sa beneficiem de cantitatea maxima de vitamine din alimente, deoarece este de preferat sa dam organismului vitamine din surse naturale si mai putin din suplimente. Iata cateva sfaturi care te ajuta sa beneficiezi de cat mai multe vitamine din alimentele consumate:

1. Salatele de cruditati trebuie consumate imediat ce sunt preparate, pentru ca fructele si legumele lasate in aer liber sa nu piarda prea multe vitamine.

2. Foloseste un cutit bine ascutit cand tai sau cureti legumele proaspete, fiindca vitaminele A si C se pierd cand sunt distruse tesuturile vegetale.

3. Daca nu vei consuma fructele si legumele in urmatoarele zile, atunci e mai bine sa cumperi unele congelate, care pastreaza mult mai multe vitamine decat vegetalele proaspete pastrate o saptamana in frigider.

4. Frunzele exterioare ale salatei, desi mai tari si mai aspre decat cele din interior, sunt mai bogate in calciu, fier si vitamina A.

5. Nu dezgheta legumele congelate inainte de a le gati.

6. Frunzele de broccoli au un continut mai mare de vitamina A decat inflorescenta ori tulpina.

7. Orezul brun este mai nutritiv decat cel alb.

8. Toate alimentele congelate sunt preferabile celor conservate.

9. Gatitul in vase de cupru poate distruge vitamina C, acidul folic si vitamina E.

10. Inoxul, sticla si emailul sunt cele mai bune materiale pentru vasele de gatit, deoarece permit retinerea nutrientilor in timpul gatitului (vasele de fier ne pot furniza o cantitate suplimentara din acest mineral, dar ne priveaza, in acelasi timp, de o buna parte din vitamina C).

12. Reducerea timpului de prelucrare termica a alimentelor si utilizarea unor cantitati cat mai mici de apa pentru fiert asigura distrugerea unor cantitati minime de elemente nutritive.

13. Laptele ambalat in recipiente de sticla risca sa piarda din continutul sau de riboflavina, vitamina A si D. Acest fapt poate fi impiedicat daca se pastreaza ferit de lumina.

14. Painea expusa la lumina isi pierde de asemenea din calitatile nutritive.

15. Produsele coapte bine, cu crusta crocanta deasupra, inchisa la culoare, contin mai putina tiamina decat celelalte.

16. Cartofii fierti sau copti in coaja isi pastreaza dupa gatire vitaminele mai bine decat cei curatati inainte.

17. Foloseste apa in care au fiert legumele pentru a gati o supa, cea in care a fiert carnea pentru prepararea unui sos si siropul din compoturile conservate pentru a pregati un desert.

18. Daca vrei sa profiti de pe urma vitaminei C si a tiaminei continute in vegetale, evita utilizarea bicarbonatului de sodiu la gatirea acestora.

19. Pune legumele si fructele in frigider imediat ce le-ai adus de la piata.

20. Atunci cand vanzatorul de la piata stropeste legumele si fructele cu apa pentru a le mentine prospetimea, acest lucru ii este benefic atat lui cat si tie. De exemplu, stropit cu un jet fin de apa, broccoli isi pastreaza de doua ori mai multa vitamina C decat cel nestropit.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu