Fiecare tip de planta are polenul sau specific, ca aroma, gust, culoare, forma, compozitie. In functie de specie, culoarea polenului
poate varia de la albul cel mai pur la negrul cel mai intens. In
majoritatea cazurilor culoarea variaza insa de la galben la brun inchis,
si este poliflor - provine de la mai multe specii de plante.
Polenul si alergiile
Cei care se tem sa ia polen de teama alergiilor - in special cei cu rinita alergica sezoniera,
le spunem ca acesta nu produce alergii in mod special, nu mai mult
decat orice alt aliment. Confuzia apare cel mai frecvent cu polenul
purtat de vant (anemofil), care este responsabil de alergiile sezoniere (rinite, conjunctivite, astm bronsic).
Polenul recoltat de albine (numit si entomofil)
este diferit de cel anemofil. Albinele aduna doar polenul care este bun
pentru hrana lor, fara a produce efecte nedorite. Acele plante care
produc polen nedorit nu sunt fertilizate de albine.
In plus, polenul
albinelor contine atat vitamina E cat si seleniu, doua elemente care
actioneaza sinergic contra alergiilor. Asadar, consumul de polen crud in
doze de intretinere, poate scadea reactiile alergice sezoniere cu 20 pana la 40%.
De ce este mai bun polenul decat cel uscat
Pana
nu demult, modalitatea uzuala de pastrare a polenului peste an era sa
fie uscat. Nimeni nu contesta beneficiile pe care le aduce, dar atunci
cand este usacat la caldura, se distrug lactobacilii, bifidobacilii,
drojdiile, o mare parte din vitamine, enzime, pro-enzime, reducandu-se
foarte mult actiunile benefice ale polenului.
Mai ales,
lactobacilii care ajuta la curatarea, protejarea si regenerarea florei
intestinale sunt distrusi prin procedeele de uscare ale polenului. Din
acest motiv, polenul crud este mai bun si mai eficient in tratarea
afectiunilor ce tin de colon si tranzitul intestinal, iar calitatea lui
este incontestabila.
La polenul crud, tinut in congelator,
aceste proprietati sunt conservate, iar gustul si aromele sunt mult mai
placute. Congelarea este modul ideal de a pastra calitatile nutritionale
ale polenului proaspat. Fata de polenul apicol uscat sau orice alt
supliment alimentar procesat, polenul proaspat congelat este un aliment
"viu", plin cu enzime, bacterii prietenoase si un gust natural delicios.
Polenul proaspat trebuie, obligatoriu, pastrat la congelator,
la temperaturi de -5, -15 grade C. Daca imediat ce este primit este
depozitat la congelator, el isi pastreaza proprietatile cel putin 2 ani.
Scos din congelator, nu se degradeaza foarte repede, poate rezista la
temperatura camerei aproximativ 8-10 zile. In frigider rezista pana la 2
saptamani. Congelarea si decongelarea poate fi facuta de mai multe ori
fara a-i fi afectate calitatile datorita continutului scazut de apa
(aproximativ 8-10%) si, datorita faptului ca nu contine nici o bacterie
patogena.
Cum se administreaza polenul
Administrarea
polenului este ideal sa se faca dimineata, dar uneori se poate imparti
in mai multe portii. Este bine sa se inceapa cu 2 lingurite pe zi si sa
se creasca progresiv, pana la doza optima (4-6 lingurite sau mai mult in
functie de afectiune), care se pastreaza constanta o vreme.
Dupa
ce s-au acoperit posibilele carente si s-au echilibrat functiile
corpului, se poate trece la doza normala de intretinere a unei persoane
sanatoase(1-2 linguri/zi). Cantitatea utila pentru cei sanatosi este
considerata de 15-20 gr/zi, adica aproximativ 3 lingurite obisnuite.
La copiii mai mici, ajung 2 lingurite pe zi, iar la cei sub un an, 1/2-1 lingurita pe zi.
Polenul
se poate lua constant, chiar toata viata, deoarece nu are efecte
adverse. Ca modalitate de administrare, in general, polenul este bine sa
fie foarte bine mestecat (15-20 de minute) sau dizolvat.
Daca
este luat simplu sau doar amestecat cu miere, tubul digestiv nu reuseste
sa absoarba intregul continut nutritiv (mai ales in cazul polenului
uscat) si o parte este eliminata. Daca este pus la dizolvat, cu 20-30
minute inainte de administrare, el se va absorbi 100%.
Se poate
dizolva bine in mai multe lichide: apa cu suc proaspat de lamaie, iaurt
(kefir, sana, lapte prins), bors, sucuri proaspete din fructe si/sau
legume. Pentru placerea gustului poate fi adaugata miere.
Cum se poate trai numai cu produse apicole
Polenul
crud este cunoscut si folosit inca din antichitate pe post de
medicament, deoarece el este foarte bogat in substante nutritive si
regeneratoare pentru organism (proteine, aminoacizi esentiali, enzime,
vitamine, minerale, carbohidrati, antioxidanti, lactobacilli, etc).
O
dovada ca este un aliment extrem de nutritiv este si experimentul lui
Antonio Couto, un apifitoterapeut experimentat din Portugalia, care,
impresionat fiind de compozitia si calitatile exceptionale ale
polenului, a tinut in anul 2009 o api-dieta, constand din polen si miere
in principal, alaturi de putin laptisor de matca, propolis si sucuri
proaspete de fructe.
Timp de 6 luni a consumat cate 250 grame de
polen crud pe zi, repartizat la cele 3 mese, alaturi de cele mentionate
anterior. In acest timp, analizele de sange si functiile corpului s-au
mentinut in parametri normali, greutatea a scazut cu 6-7 kg (de
mentionat ca pornise de la o greutate normala), se simtea foarte bine
din toate punctele de vedere, era energic si lucra normal.
Chiar
spunea ca se simte mult mai energic iar durata somnului a scazut cu o
ora, nefiindu-i necesar mai mult de atat. A oprit aceasta dieta dupa 6
luni, nu fiindca nu ar mai fi rezistat, ci deoarece a considerat ca
scopul a fost atins si anume - de a demonstra ca se poate trai la
parametri normali chiar si numai cu produse apicole.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu