Loboda, cunoscuta si sub denumirea de spanacul francezului sau spanac nemtesc de munte, este folosita, inca din antichitate, pentru deosebitele proprietati detoxifiante si antioxidante.
Planta contine glucide, celuloza, proteine, substante minerale (potasiu, fosfor, calciu), acidul oxalic liber, pigmenti clorofilieni si carotenoizi. Loboda are cantitati semnificative de vitamina K si de doua ori mai multa vitamina C decat lamaia si spanacul.
Frunzele ei au un gust usor sarat si acrisor si o textura fina.
Sunt folosite in special in bucatarie, in salate, borsuri, ciorbe sau
placinte si ca remediu natural in medicina populara. Acestea se pot
conserva peste iarna in borcane sau se pot pastra in congelator,
mentinandu-si intacte atat gustul cat si proprietatile hranitoare.
In scop fitoterapeutic, se utilizeaza frunzele si uneori semintele.
Loboda are actiune depurativa, diuretica, remineralizanta, emolienta, emetica, calmanta si vitaminizanta.
Datorita continutului de fibre este recomandata pentru reglarea
digestiei si prevenirea constipatiei, dar impiedica si aparitia
hemoroizilor si a cancerului de colon.
Prin continutul de vitamina K, ajuta la fixarea calciului, dar si
la intarirea vaselor de sange. Astfel, loboda impiedica formarea
cheagurilor de sange, reducand riscul atacurilor cerebrale, potrivit
agerpres.ro. Datorita continutului de vitamina C, la randul sau
antioxidant puternic, loboda favorizeaza procesul de regenerare celulara
si intareste sistemul imunitar al organismului.
Anto-cianina din compozitia sa este un antioxidant deosebit de
puternic, care are capacitatea de a proteja organismul impotriva
radicalilor liberi, responsabili de aparitia celulelor canceroase.
Astfel, consumul de loboda ajuta la prevenirea acestei maladii
necrutatoare. De asemenea, consumul de loboda stimuleaza metabolismul.
Loboda previne si combate astenia de primavara si contribuie la
detoxifierea organismului. In afectiuni pulmonare si dureri de stomac,
loboda este utilizata sub forma de extract, sucuri sau fierturi din
frunze, infuzie sau decoct din seminte. Sub forma de comprese sau
cataplasme din frunze fierte sau tocate se pot trata diferite afectiuni
ale pielii, in special pe leziuni purulente, pentru a grabi coacerea.
Loboda, la fel ca spanacul, contine foarte mult acid oxalic. Si din
aceasta cauza nu este permisa in cantitati mari in cazul litiazei
renale.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu