Desi pentru mult timp a fost considerat un lucru aproape imposibil de infaptuit, noile cercetari arata ca un simplu condiment poate contribui la regenerarea creierului vatamat.
Turmericul este o solutie practica, daca nu chiar solutia principala pentru multe probleme, fiind cel mai versatil condiment cu peste 600 de beneficii pentru sanatate confirmate experimental si o straveche istorie plina de fapte demonstrate. Dar majoritatea concentrarii din ultima decada a fost orientata asupra doar unuia dintre multele sute de fitocompusi: polifenolul principal din turmeric cunoscut ca curcumina,
care confera condimentului nuanta de galben intens. Aceasta focalizare
centrata asupra curcuminei a dus la dezvoltarea unor produse foarte
bune insa izolatii de curcumina sunt capabili de a conferi doar o parte din puterea terapeutica a turmericului – si in asta se gasesc limitarile modelului de tipul „izolati din ingredientul activ”.
Intr-adevar,
in cadrul asa-zisei industrii nutraceutice (nutritie + farmaceutica) a
deveni tipica emularea modelului farmaceutic, ce se concentreaza asupra
identificarii unui anumit arbore „monochimic” din padurea de
complexitate reprezentata de fiecare agent botanic, straduindu-se sa
standardizeze livrarea fiecarui presupus „ingredient activ” cu fiecare
produs, de parca ar fi un medicament. Aceste procese de extragere si
izolare mai genereaza si formule protejate prin brevetare care
constituie metoda prin care producatorii vor sa isi diferentieze
produsul de celelalte si prin aceasta sa cucereasca o mare parte a
pietei; o propunere de valorificare care serveste producatorului si nu consumatorului/pacientului.
Cu
alte cuvinte, nu exista un singur „glont magic” in alimentele si
ierburile responsabile de reproducerea puterii vindecatoare a intregii
plante. De fapt in majoritatea plantelor si alimentelor vindecatoare
exista sute de compusi orchestrati de natura si a caror sinergie nu
poate fi niciodata redusa la actiunea unui fitocompus sau substanta
chimica cuatificabila in mod singular. Cu alte cuvinte, proprietatile
intregului nu pot fi egalate de proprietatile ficarui component in
parte.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu