Bobiţele mici, galben-portocalii şi acrişoare conţin de zece ori mai multă vitamina C decât citricele. Numită şi „ginsengul românesc“, cătina poate înlocui deseori medicamentele.
Fie că e vorba de o banală răceală, de diaree sau boli de inimă, poţi apela cu încredere la cătina care poate preveni şi trata multe afecţiuni.
Deşi a fost prelucrată industrial abia în decursul ultimelor decenii, beneficiile sale erau cunoscute încă din sec. VII d.Hr. În tratatul clasic de medicină tibetană„Rgyud Bzi“, se recomanda consumul de fructe de cătină cei care erau nevoiţi să ajungă la mari înălţimi.
Două secole mai tarziu, chinezii recomandau cătina pentru boli digestive. În România în ultimii 30 de ani s-au făcut numeroase cercetări care urmăresc valorificarea componentelor chimice din plantă.
Leac pentru boli de piele
În caz de arsuri, eczeme şi psoriazis poţi apela la uleiul de cătină. Datorită conţinutului de vitamine A, B1, B2, C, E, K, protejează pielea de radiaţiile ultraviolete, o hrăneşte şi o revitalizează. Este suficient să aplici uleiul pe zona afectată de 2-3 ori pe zi, până când pielea începe să se însănătoşească.
Combate anemia şi previne guturaiul
În cazul în care suferi de anemie, mizează pe cătină, pentru că este
bogată în vitamina C, polifenoli, fier şi cupru. Evident că medicul ţi-a
recomandat un tratament, dar poţi consuma în paralel un suc de cătină,
pe care îl prepari astfel: storci fructele (poţi folosi un storcător de
roşii), amesteci sucul cu miere, în părţi egale.
Laşi la macerat la rece timp de o zi, apoi bei dimineaţa cât 2-3
linguri pe stomacul gol. În cazul unui guturai, nu abandona lupta cu
virusurile şi nu uita de cătină: speli o mână de fructe, le arunci
într-un borcan de miere şi iei dimineaţa câte o linguriţă, pe stomacul
gol, în fiecare zi. Tratamentul acesta poate fi utilizat şi preventiv,
în anotimpul rece.
Întăreşte inima
Cătina ajută la scăderea colesterolului, ceea ce înseamnă prevenirea
îngroşării arterelor. Iar cantitatea mare de antioxidanţi protejează
inima şi vasele de sânge. Dacă suferi de sindromul Raynaud,
hipertensiune arterială, ateroscleroză sau orice altă boală de inimă,
poţi prepara un suc de cătină din care să bei în fiecare zi câte 3-4
linguri. Îl prepari astfel: presezi la rece fructe de cătină pe care îl
diluezi cu apă sau ceai.
Fără probleme digestive
Sucul de cătină poate ajuta la prevenirea sau tratarea ulcerelor
gastroduodenale. În caz de diaree, este recomandat consumul de fructe
proaspete, iar în constipaţie, este indicat decoctul de fructe (5 g
fructe la 100 ml apă), până dispar simptomele.
Bulină: Cătina are efect energizant, tonic şi antianemic. Remediile din aceste fructe detoxifică ficatul.
Poate înlocui orice supliment alimentar
Cătina poate fi folosită sub formă de suc, sirop, ulei, ceai, nectar
sau ca atare fructul proaspăt. Este recomandată în special pentru cei
care suferă de anemie sau pentru întărirea sistemului imunitar.
Fructele de cătină au un bogat conţinut de vitamine A, B1, B2, B6, B9,
E, K, P, F. Cătina poate înlcoui cu succes orice supliment alimentar
datorită conţinutului său de betacaroten, calciu, fosfor, magneziu,
potasiu, fier şi sodiu.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu