Arborele Jack (Artocarpus heterophyllus) este un copac tropical vesnic verde, care poate depasi 30 de metri inaltime si care produce cele mai mai fructe comestibile din lume.
Isi
are originile in sudul si sud-estul Asiei - India, Bangladesh, Filipine
si Sri Lanka. Intr-un sezon, fiecare copac produce aproximativ 250 de
fructe mari, care variaza foarte mult in dimensiune - un fruct poate
cantari intre 3 si 30 de kilograme si are o forma rotunda sau alungita.
Fructele
crude au culoare verde - pot fi consumate ca o leguma, iar pe masura ce
se coc devin maro si raspandesc un miros dulceag, puternic. Fructul
este impartit in segmente cu seminte mari, inconjurate de o pulpa
portocalie, cu gust dulce, ce aminteste de banana si ananas.
Beneficiile pentru sanatate ale fructelor
100 g de pulpa furnizeaza organismului 95 de kilocalorii. Fructul contine zaharuri simple, cum ar fi fructoza si zaharoza, care energizeaza si revitalizeaza corpul instantaneu.
De asemenea, fructul arborelui Jack este bogat in fibre alimentare, care ajuta la protejarea mucoasei colonului prin legarea si eliminarea toxinelor.
Fructul proaspat mai contine vitamina A si flavonoizi, cum ar fi betacarotenul, luteina, substante antioxidante care protejeaza de cancer plamanii si cavitatea orala.
Fructele arborelui Jack sunt o sursa buna de vitamina C
- intre 14 si 23% din doza zilnica recomandata. Consumul de alimente
bogate in vitamina C ajuta organismul sa lupte impotriva agentilor
infectiosi si contracareaza efectele radicalilor liberi.
Acesta este unul dintre fructele rare, bogate in complexul vitaminic B - piridoxina, niacina, riboflavina si acid folic.
Mai
mult, fructul proaspat este o sursa buna de potasiu, magneziu, mangan
si fier. Potasiul contribuie la controlul ritmului cardiac si a
tensiunii arteriale.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu