Busuiocul este cunoscut ca planta de leac
inca din timpurile fenicienilor, care-i atribuiau proprietati magice
multiple. De asemenea, in culturile vechi precrestine din Orientul
Apropiat si mai ales in Palestina busuiocul era considerat o planta
sfanta, folosita in scopuri religioase si pastrata pana in vremurile
crestinarii Europei.
Cercetatorii biochimisti suedezi au descoperit ca in fierturile de busuioc
sunt prezente peste 14 principii active, care pot folosi drept
alternative terapeutice pentru cel putin 40 de tipuri de afectiuni
incepand cu problemele de sensibilitate ale tenului si pana la cele
complexe de disfunctii neuro-hormonale. Iata cateva beneficii ale ceaiului de busuioc:
Creste puterea de dezintoxicare a ficatului
Biochimistii
au descoperit ca in frunzele de busuioc sunt prezente sase substante
cetonice cu actiune directa asupra celulelor hepatice. Derivate dintr-un
alcool secundar, aceste substante apar numai la fierberea frunzelor
uscate de busuioc, in prezenta clorurii de sodiu, si cresc potentialul
metabolic al celulelor hepatice.
Cuplarea acestor molecule pe
suprafata membranelor celulelor ficatului determina o reactie biochimica
in lant, care conduce la o rapida crestere a fabricarii de enzime
necesare ficatului. Ca urmare, o serie de functii hepatice sunt
stimulate, efectele fiind rapide si foarte eficiente.
Consumul
zilnic de ceai de busuioc, timp de trei saptamani, creste cu 25-35%
viteza de metabolizare a unor toxine provenite din alimentatie
(toxicitatea provenita din grasimi, carne prajita, coloranti chimici sau
alte E-uri poate fi mult diminuata).
Totodata, ceaiul de
busuioc creste cu peste 15% sinteza enzimei care distruge alcoolul ca
toxic patruns in organism. Si poate diminua pana la anulare toxicitatea a
peste 90% din excipientele folosite in fabricarea pastilelor
medicamentoase.
Scade efectul nociv al nicotinei
Pe
de alta parte, consumul zilnic de ceai de busuioc scade cu 5-7% efectul
nociv al nicotinei si al altor toxice cu nucleu de tip nicotinic,
patrunse in sange prin inhalare sau ingestie.
Regleaza glicemia
Efectul
cetonelor din ceaiul de busuioc se face resimtit si in planul
capacitatii hepatice de a creste sau micsora proportia glucozei din
sange. Astfel, celulele ficatului, activate specific de substantele
prezente in ceaiul de busuioc devin mult mai reactive la variatiile de
concentratie a glucozei din sange.
Ca urmare, variatiile de
glicemie vor fi rezolvate cu mai multa promptitudine de ficat.
Cercetarile efectuate prin simulari pe calculator au dovedit ca un
consum zilnic de ceai de busuioc pe o perioada lunga poate reduce cu 50%
riscul crizelor de variatie de glicemie.
Reduce viteza de transformare a glucidelor in grasimi
De
asemenea, ceaiul de busuioc poate reduce viteza de transformare a
zaharurilor in grasimi, desi mecanismul nu este cunoscut inca. Cert este
ca efectul final consta intr-un mai eficient echilibru al sintezei
grasimilor, precum si in mentinerea unui strat de lipide normal, in
comparatie cu inaltimea.
Efecte asupra sistemului nervos
Ceaiul
de busuioc contine patru tipuri de substante cu efecte indirecte asupra
functiilor nervoase. Unul dintre cei mai importanti factori a fost
descoperit recent de neurobiologii olandezi. Acesta are o structura
asemanatoare dopaminelor, mediatori informationali din creier. Desi in
cantitati infime, alcaloidul are un puternic si rapid efect asupra
functiilor psihice.
Alte beneficii
Un
remediu de nadejde in tulburarile gastro-intestinale, busuiocul
stimuleaza digestia, calmeaza colicile, ajuta la eliminarea gazelor,
este antiemetic, antiseptic intestinal si diuretic.
In
inflamatiile cailor respiratorii planta este utilizata ca antiseptic
respirator, antispastic, antitusiv, bronhodilatator. De asemenea,
printre proprietatile busuiocului se mai numara si cele de galactogog
(stimuleaza secretia de lapte), reechilibrant al activitatii endocrine,
stimulent al sistemului imunitar.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu