Pentru a micşora riscurile
asupra sănătăţii, specialiştii recomandă folosirea apei îmbuteliate.
Rugina, plumbul şi clorul sunt cateva pericole ascunse în apa de la
robinet. Chiar şi cand aceste impurităţi sunt la limita acceptată,
ingerarea zilnică duce în timp la diverse afecţiuni.
Clorinarea este o metodă eficientă de
purificare a apei de băut şi a prevenit foarte multe boli care se puteau
transmite prin intermediul apei de la robinet. Totuşi, studiile au
arătat că aportul constant de clor în organism ajunge să fie un factor
de risc în apariţia cancerului, iar persoanele cu istoric în privinţa
acestei boli ar trebui să evite de la bun început consumul apei potabile
clorinate.
De asemenea, este contraindicat consumul de apă de la robinet persoanelor care au afectări renale, pentru că le agravează starea.
De asemenea, este contraindicat consumul de apă de la robinet persoanelor care au afectări renale, pentru că le agravează starea.
„Potabilă”, dar cu plumb
Calitatea apei la staţia de purificare
poate fi în parametrii normali, dar, pană la momentul în care apa ajunge
la robinetul din casă, calitatea ei poate fi mult alterată. Materialele
din care sunt realizate instalaţiile de distribuţie a apei şi care pot
avea elemente realizate din plumb duc la încărcarea apei cu metale
grele.
Studiile au arătat că, mai ales în cazul
copiilor, şi cantităţile mici de plumb pot cauza probleme de învăţare
şi deficit de atenţie, iar, în multe dintre cazuri, aceste modificări
sunt ireversibile. Presiunea sangelui şi producţia de hemoglobină, care
asigură transportul de oxigen în organism, pot fi afectate, la adulţi,
de ingerarea apei care conţine plumb.
Comparativ cu plumbul, efectele ruginei
care poate fi prezentă în apă din cauza instalaţiilor vechi sunt mai
puţin nocive. Totuşi, fierul ingerat poate leza direct celulele din
tractul gastrointestinal şi poate fi toxic pentru întreg organismul dacă
depăşeşte dozele pe care le poate suporta acesta.
Apa carbogazoasă dă disfuncţii digestive
Specialiştii spun că apele minerale
îmbuteliate, fie carbogazoase, fie plate, sunt mult superioare din punct
de vedere calitativ apei de la robinet. Totuşi, apa carbogazoasă poate
creşte aciditatea gastrică şi poate favoriza tulburările digestive, dacă
persoana are deja o predispoziţie în acest sens. De asemenea, pot
apărea tulburări ale poftei de mancare, în sensul scăderii ei.
„Apele minerale carbogazoase pot fi
obţinute prin adăugare de dioxid de carbon sau pot fi carbogazoase în
mod natural”, explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul
ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetări Alimentare.
Potrivit profesorului, dioxidul de
carbon poate fi de provenienţă geologică, din panza freatică de unde
este extrasă şi apa, poate fi obţinut prin fermentaţie, dar şi în urma
unor arderi. „Ar trebui să alegem pentru consum apele plate carbogazoase
în mod natural sau pe cele plate, care sunt bune pentru toată lumea”,
mai spune profesorul Mencinicopschi.
Apa plată, ideală
Apa plată este tot o apă minerală, dar
spre deosebire de apa carbogazoasă nu conţine dioxid de carbon şi poate
fi consumată fără riscuri de orice persoană. Avantajul este că ajută şi
la mineralizarea corpului prin aportul de magneziu, de calciu şi de alte
substanţe, diferite în funcţie de producător. Cele mai bune ape plate
sunt cele care provin din izvoare de munte, nepoluate.
Apa medicinală, cu recomandare de la medic
Apele minerale care depăşesc o
concentraţie de minerale de 1,5 grame la litru se numesc ape minerale
medicinale. Astfel de ape pot fi consumate doar la recomandarea
medicului şi se consumă în cure, în majoritatea cazurilor, ca parte a
tratamentelor balneare. Astfel de ape se găsesc, de exemplu, în
staţiunile de tratament de la Călimăneşti-Căciulata, Slănic Moldova sau
Moneasa.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu