Studii realizate in zeci de ani in diverse laboratoare si institutii medicale de prestigiu au aratat fara dubii ca ciresele sunt
un medicament care combat cu succes numeroase boli. Sunt bune toate
ciresele cu conditia sa fie bine coapte si deloc alterate - aceste
fructe fermenteaza usor. Insa, in functie de soi, ciresele au efecte
terapeutice diferite.
De exemplu, ciresele galbene au efect diuretic mai puternic, favorizand in mod special mobilizarea si eliminarea toxinelor. De asemenea, sunt un bun stimulent al digestiei. Ciresele rosu intens sau
cele negre au o actiune mai complexa, gratie antioxidantilor aflati in
cantitate mai mare si sunt un medicament pentru bolile degenerative,
afectiune cardiovasculare si anumite forme de cancer.
Ciresele amare sunt insa cele mai pretuite avand cele mai variate efecte terapeutice. Sunt un excelent remediu pentru dureri musculare, boli inflamatorii, hepatice, cancere, previn imbatranirea prematura. O
buna parte a calitatilor terapeutice se datoreaza antocianinelor,
antioxidanti esentiali pentru sanatate. Cu cat ciresele au o culoare mai
inchisa, cu atat mai mare este continutul lor de antocianine.
Beneficiile cireselor amare
1.
Ciresele amare se numara printre fructele cu nivelul cel mai ridicat de
antioxidanti. Sucul de cirese amare si ciresele amare uscate au chiar
mai multi antioxidanti decat coacazele si sunt mai puternice decat
vitamina E.
2. Conform American Chemical Society, consumul a 20
de cirese amare pe zi poate oferi aceeasi ameliorare a durerii pe care o
obtii dupa ce iei o aspirina sau un nurofen.
3.
Ciresele joaca un rol important in reducerea riscului de cancer de
colon. In studiile facute pe sobolani, imbogatirea dietei lor cu cirese a
dus la reducerea numarului si dimensiunii tumorilor.
4. Studii similare au aratat si influenta cireselor in reducerea numarului de celule bolnave in cancerul de san.
5.
Ciresele amare sunt, de asemenea, singura sursa naturala de melatonina,
un atioxidant puternic, cu proprietati imunomodelatoare.
6. In plus, ciresele amare contin compusi care protejeaza impotriva bolilor neurodegenerative.
7. Ciresele amare sunt bogate in vitamina C, dar si in potasiu, magneziu, fier si fibre.
Nivelul antioxidantilor din cirese
Puterea
antioxidantilor se masoara in unitati ORAC (Capacitatea de Absorbtie a
Radicalilor Liberi), mai exact numarul de radicali liberi pe care un
anumit aliment ii poate absorbi si dezactiva. Cu cat scorul ORAC este
mai mare, cu atat mai mare este puterea alimentului respectiv de a lupta
impotriva unor boli precum cancerul si bolile de inima.
Nutritionistii
ne recomanda sa consumam intre 3.000 si 5.000 de unitati ORAC pe zi,
pentru ca sanatatea noastra sa aiba cu adevarat de castigat. Iata
nivelul de antioxidanti din cirese:
- Suc concentrat de cirese: 12 800 de unitati ORAC
- Cirese uscate: 6 800 de unitati
- Cirese congelate: 2 033 de unitati
- Compot de cirese: 1 700 de unitati
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu