In aceste fructe mici si negre se ascunde o comoara. Coacazele negre detoxifica
organismul, regleaza activitatea hormonilor, combate anemia, stimuleaza
cresterea si consolidarea oaselor, ajuta la regenerarea organismului si
preungeste viata. Msi mult, potrivit oamenilor de stiinta, bobitele negre au un puternic efect anticancerigen.
Coacaza
neagra este un fruct din familia saxifragaceelor. Frunzele, fructele si
uleiul extras din coacaza neagra poate vindeca o multime de afectiuni
datorita bogatiei compusilor sai:
- Vitamina C: mai bogata in
vitamina C decat kiwi sau portocala, coacaza neagra contine intre 177 si
187mg de vitamina C la 100g de fructe.
- Antioxidanti - bogata in
vitaminele A si C, coacaza neagra contine si polifenoli care protejeaza
organismul de radicalii liberi.
- Fibre - fructele de coacaza contin
in jur de 5,5g de fibre la 100g de fructe. Deci, consumand coacaza
neagra in mod regulat vei asigura buna functionare a sistemului
intestinal.
- Coacaza neagra contine si calciu si fier.
Cum utilizam coacazele negre ca medicament
1. Sucul de coacaze negre
N-ar
trebui sa lipseasca din nici o casa. Coacazele negre se desprind de pe
ciorchine si se spala foarte bine, se zdrobesc cu o furculita pana devin
ca o pasta, care se pune apoi intr-un tifon curat si se stoarce cu
mana. Se va obtine un suc negru, care are efecte terapeutice
exceptionale; restul de fruct care ramane dupa stoarcere poate fi
folosit la dulceata, prajituri ori inghetata.
Sucul de coacaze
negre se administreaza intern, inainte de masa cu un sfert de ora, pe
stomacul gol - 6-12 linguri la adulti si 5-10 lingurite la copii,
eventual cu adaos de miere.
2. Coacaze negre uscate
Se
culeg ciorchini de coacaz negru si se pun la uscat, foarte rasfirati,
intr-un loc bine ventilat si cu foarte multa caldura (altfel fructele se
strica). Indicat este ca fructele sa se expuna pe bucati de hartie,
direct la soare, pana se deshidrateaza complet si devin zbarcite asemeni
stafidelor.
Din aceste coacaze negre uscate se prepara prin
macinare cu rasnita electrica de cafea o pudra cu efecte vitaminizante
extraordinare.
3. Siropul de coacaze negre
Este,
dupa parerea parintelui medicinei naturiste, preotul Sebastian Kneipp,
un elixir de sanatate pentru gat si caile respiratorii superioare.
Fructele de coacaz se spala foarte bine (fara insa a le zdrobi prea
tare) si se pun intr-un borcan intre straturi de miere - un strat de
fructe de jumatate de deget grosime se acopera cu un strat de miere de
un deget grosime. Se lasa vreme de doua luni, dupa care se filtreaza
prin tifon sau se consuma ca atare.
Acest preparat va fi gata
chiar in mijlocul toamnei, fiind un extraordinar mijloc de protectie
impotriva guturaiurilor, bronsitelor si puseelor reumatice, specifice
acestei perioade.
4. Uleiul din seminte de coacaze
Se
obtine prin presarea la rece a semintelor, din care rezulta un ulei de
culoare galben-verzuie bogat in: acid gama linoleic, acid alpha
linoleic, vitamina E, F, etc. Este antiinflamator, antioxidant,
antiacneic, detoxifiant, hidratant, tonic. Este bun pentru sistemul
imunitar si tensiunea arteriala.
Indicatiile terapeutice ale coacazelor
1. Oboseala cronica, suprasolicitare intelectuala
Daca
in aceasta vara nu v-ati putut inca permite o vacanta si cautati un
mijloc regenerant rapid, atunci cu siguranta ca sucul de coacaze negre
va va ajuta foarte mult. Beti cate 1-2 pahare pe zi, in reprize (in
cazul cand nu va impacati cu gustul sau), vreme de macar o saptamana.
Pentru
cei care fac eforturi intelectuale mari este recomandat in mod special
siropul de coacaze negre, din care se iau 1-2 lingurite, atunci cand
apar starile specifice de ameteala, somnolenta, incapacitate de
concentrare.
2. Dureri de gat, tuse, raguseala, amigdalita
Siropul
de coacaze negre are dublu efect: pe de o parte, actioneaza direct
asupra agentilor microbieni, distrugandu-i si "reparand" tesuturile
(epiteliile) lezate, iar pe de alta parte, mareste pe termen lung
imunitatea locala, impiedicand imbolnavirea ulterioara. Se iau pana la 8
lingurite de sirop pe zi, fara apa, inghitind extrem de lent, asa incat
planta sa poata actiona la nivelul zonei afectate.
3. Guta, reumatism
Se
recomanda cura depurativa cu suc de coacaze negre. Se bea dimineata 1/2
- 1 pahar, iar seara aceeasi cantitate, inainte de a manca. Coacazele
negre, in special sucul lor, sunt un excelent depurativ, indepartand
multe din reziduurile toxice din organism.
4. Bronsita, pneumonie, tuberculoza pulmonara
Sucul
de coacaze negre da rezultate extraordinare in aceasta categorie de
afectiuni. Se pare ca secretul sau este actiunea imunostimulenta
deosebit de eficienta, la care se adauga si efectele vitaminizante si
remineralizante de exceptie.
Se iau cate 3-4 linguri, de cinci pana
la sase ori pe zi, in cure cat mai lungi cu putinta. Daca nu mai avem
fructe proaspete din care sa preparam acest suc, putem continua cura cu
pulbere de fructe uscate sau cu sirop de coacaze negre.
5. Tulburari de circulatie
Fructele
uscate ale coacazului consumate sub forma de pulbere, obtinuta prin
macinare cu rasnita electrica de cafea - 2 lingurite de doua ori pe zi
-, are efecte exceptionale asupra circulatiei periferice. Persoanele
care au extremitatile reci, chiar si in anotimpul cald, ar trebui sa
incerce o cura de 5-6 saptamani cu acest remediu.
Aceeasi cura este
indicata persoanelor carora li se umfla picioarele la caldura, care au
fragilitate capilara si se invinetesc foarte usor.
6. Hepatita virala, gripa, infectii recidivante in general
Pe
perioada verii, se face o cura de suc - 6 linguri, inainte cu 10 minute
de fiecare masa. in hepatita si afectiunile splinei, acest suc nu numai
ca mareste foarte mult imunitatea, ci si ajuta la decongestionarea
acestor organe.
Pe parcursul anotimpului rece, pentru a mari
imunitatea, se face o cura, de o luna minimum, cu pulbere de fructe
uscate - se iau 4 lingurite pe zi, pe stomacul gol.
7. Anemie
Sucul
de coacaze negre are efecte cu adevarat magice in combaterea tuturor
tipurilor de anemie. Se consuma zilnic 12 linguri de suc la adulti si
10-15 lingurite la copii, pe stomacul gol, in cure de minimum 4
saptamani. Pe timpul anotimpului rece, se consuma fructele uscate - 4-6
lingurite de pulbere, obtinuta prin macinarea cu rasnita electrica de
cafea, pe zi.
8. Tulburari de crestere, tulburari glandulare la pubertate
Se
combina 2 lingurite de pulbere de coacaze negre uscate cu o lingurita
de pulbere de macese si se pun intr-o cana de apa. Se lasa la macerat de
seara pana dimineata, cand se combina cu 1-2 lingurite de miere si se
bea acest preparat pe stomacul gol.
La sfarsit se consuma si
pulberea de fruct ramasa pe fundul canii. O cura de trei luni, in care
se consuma acest macerat, are efecte vitaminizante, consolideaza oasele,
mareste capacitatea de invatare si de efort intelectual. Este un
excelent tratament si pentru copii bolnaviciosi ori cu intarzieri de
crestere.
9. Pietre la rinichi
Coacazele
negre ne protejeaza vezica urinara. Aceasta datorita taninilor care
interfereaza cu protejarea antibacteriana, prevenind implantarea lor in
peretii vezicii urinare.
De asemenea, previn si combat calculii
renali. Coacazele negre contin acid quinic, iar prezenta acestui acid
quinic face ca urina sa aiba un nivel extrem de scazut de acid, dar
suficient pentru a impiedica formarea pietrelor insolubile.
10. Afte, boli ale gingiei (gingivita, paradontoza)
O
lingura de coacaze negre uscate se fierbe cinci minute intr-o jumatate
de cana de apa, la foc mediu, dupa care se filtreaza. Cu acest decoct se
clateste gura de 3-4 ori pe zi. Se recomanda mestecari indelungate ale
pulberii obtinute din fructele uscate.
11. Raguseala, faringita, amigdalita, tuse
Se
face gargara cu decoctul de coacaze negre uscate, obtinut dupa metoda
de mai sus. Starea de usturime si iritatie locala va disparea rapid,
tesuturile refacandu-se intr-un ritm accelerat.
12. Intepaturi de viespe, albina, tauni etc
Se
freaca imediat locul afectat cu cateva fructe de coacaz negru. Senzatia
de durere sau mancarime, precum si tumefierea, dispar repede.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu