Lucerna contine toate vitaminele si mineralele cunoscute, necesare vietii. Iar clorofila,
care se extrage din aceasta planta, contine o cantitate echilibrata de
componente organice, moleculare si minerale, aproape identice
hemoglobinei umane.
Numele acestei plante puternice este derivat din termenul arab al-fal-fa, "tatal tuturor alimentelor" si pe buna dreptate.
Lucerna
este originara din vestul Asiei si din estul Mediteranei, iar astazi
este cultivata in cantitati mari pentru a fi utilizata ca supliment vegetal si ca tonic nutritiv general.
Este
un superaliment datorita numerosilor nutrienti pe care ii contine.
Intre acestea se numara opt enzime digestive, fitoestrogeni (hormoni de
natura vegetala), bioflavonoide (antioxidanti, substante
antiinflamatoare, compusi ai oxigenului care intaresc venele, arterele
si pe cele capilare), saponine (intaritoare ce contin saruri minerale),
flavone (ajuta capilarele fragile), glicozide (compusi antitumorali),
alcaloizi (compusi din plante cu efect antiinflamator si antiinfectios
si care ajuta la formarea proteinelor), aminoacizi, acizi organici,
minerale si anumite oligominerale (cum ar fi calciul, magneziul,
fosforul, fierul si potasiul), clorofila, acid folic, niacina si
vitaminele A, B - in special B12 - C, D, E si K.
Contine peste
40 de bioflavonoizi diferiti, de patru ori mai multa vitamina C decat
citricele, iar calciul pe care il contine este usor absorbit si asimilat
de catre organism.
Beneficiile lucernei
Lucerna
se poate consuma sub forma de ceai, tinctura, pulbere sau de tablete.
Lastarii sau germenii de lucerna au efecte revigorante si pot fi
incorporati in salate. Iata cateva dintre beneficiile lucernei:
1.
Lucerna actioneaza ca un agent impotriva infectiilor, datorita
continutului mare de clorofila si vitamina A. Frunzele au un procentaj
ridicat de beta caroten care intareste sistemul imunitar.
2.
Lucerna este benefica pentru multe tipuri de afectiuni; in mod normal
este folosita pentru detoxifierea si intarirea ficatului, fortificarea
si purificarea sangelui, ajuta la digestie si este folosita si ca tonic
general si intaritor al sistemului imunitar.
3. De asemenea,
poate fi folosita pentru scaderea inflamatiei plamanilor, fiind benefica
pentru cei suferinzi de astm, pneumonie si bronsita.
4. Ca agent
de curatare, lucerna neutralizeaza acizii si toxinele. Datorita
continutului sau ridicat de fibre, are capacitatea de a absorbi si
transporta reziduurile intestinale din organism, inmuind scaunele si
imbunatatind contractiile colonului.
5. De asemenea, poate fi
folositoare pentru eliminarea apei retinute in organism, permitand
astfel corpului sa elimine toxinele si lichidul in exces.
6.
Datorita continutului sau ridicat de vitamina K, lucerna ajutal la
dizolvarea chegurilor de sange, fortifica vasele sangvine si pe cele
capilare, prevenind astfel sangerarile spontane.
7. Studiile
releva de asemenea faptul ca lucerna poate preveni cresterea cantitatii
de colesterol si reduce cantitatea de grasime depozitata pe artere.
8.
In frunzele de lucerna se gaseste o vitamina mai putin cunoscuta -
vitamina U, care previne ulcerul si regenereaza mucoasa lezata a
stomacului.
9. Ajuta digestia. Datorita celor opt enzime pe care
le contine, frunzele de lucerna ajuta la asimilarea proteinelor,
grasimilor si a carbohidratilor. Lucerna ajuta la asimilarea
nutrientilor daca este consumata la sfarsitul mesei, iar cand este
administrata inainte de masa, usureaza procesul digestiei.
Rezultatul
final este scaderea sau eliminarea arsurilor stomacale, a gazelor, a
balonarii, indigestiei, malabsorbtiei si a altor boli gastrice. Cand
lucerna se administreaza inainte de masa, aceasta usureaza procesul de
digestie. in schimb, daca lucerna este luata la sfarsitul mesei, ea
ajuta la asimilarea nutrientilor din hrana consumata la masa respectiva.
10. Tratamentul cu lucerna are efecte incontestabile asupra
sistemului imunitar. In plus, ceaiul incetineste procesul imbatranirii
si asigura un somn odihnitor. Dupa primele trei-patru saptamani de
terapie, creste rezistenta fizica si psihica.
Planta este
folosita cu succes pentru a trata boli precum artrita, astmul,
respiratia urat mirositoare si mirosul neplacut al corpului, infectiile
determinate de ciuperci, diabetul, febra si edemele. A fost folosita
de asemenea pentru prevenirea tumorilor, in lupta impotriva cancerului,
a cariilor dentare si a osteoporozei.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu