Perele au un
indice glicemic redus (30), motiv pentru care sunt digerate si absorbite
mult mai lent fata de alimentele care au un indice glicemic mediu sau
mare. Astfel, perele sunt recomandate in prevenirea obezitatii,
diabetului si a bolilor coronariene. In special pentru diabetici, perele
pot imbunatati nivelul de glucoza din sange, ajuta la pierderea in
greutate si la imbunatatirea concentratiei. Pe langa aceste beneficii,
perele sunt recomandate in multe alte afectiuni. Va invit sa aflati care
sunt acestea!
Mentin ochii sanatosi
Pe langa morcovi,
si perele ajuta la mentinerea ochilor sanatosi. Potrivit unui studiu
publicat in Arhivele de Oftalmologie, 3 portii de fructe consumate in
fiecare zi reduc cu 36% riscul de aparitie a degenerescentei maculare-
cauza principala in pierderea vederii la persoanele in varsta.
Inlocuieste alimentele bogate in calorii cu fructe delicioase, precum
perele, merele, gutuile, care asigura vitaminele necesare organismului.
Previn aparitia cancerului
Perele contin acid
hidroxicinamic care s-a dovedit ca ajuta la prevenirea cancerului de
stomac. O portie de mere si pere pe zi este asociata cu un risc mai
scazut de cancer pulmonar la femei. Mai mult de atat, cercetatorii au
ajuns la concluzia ca persoanele care au o dieta bogata in fibre au un
risc mai scazut de a dezvolta cancer de colon decat cele care consuma
fibre in cantitati mici. Fibrele ajuta la eliminarea substantelor toxice
din colon, substante care pot provoca inflamatii si distrugerea
celulelor peretelui colonului, ducand la aparitia cancerului. Un alt
nutrient care se regaseste in compozitia perelor, cuprul, ajuta la
prevenirea cancerului de colon. Cuprul este necesar pentru a crea enzime
specifice in organism ce actioneaza ca antioxidanti cu rol in
neutralizarea radicalilor liberi.
Au efecte benefice asupra ovarelor si testiculelor
Coaja perelor
contin o substanta denumita amfakt care actioneaza asupra proteinelor ce
determina eliberarea hormonilor ovarieni, potrivit oamenilor de
stiinta. Astfel, in ovar sunt fabricate anumite structuri cu rol in
cresterea sensibilitatii neuro-psihice a sistemului nervos in zonele in
care apare perceptia placerii organismului feminin. De asemenea, in
cazul barbatilor, aceasta substanta favorizeaza declansarea mai rapida a
erectiei, scazand nivelul producerii de androgeni testiculari.
Trateaza inflamatiile, artrita si guta
Cunoscute ca
fructe hipoalergenice, perele nu sunt de natura sa cauzeze reactii
alergice. De aceea se recomanda consumul de pere chiar si la copiii de
varste foarte mici. Totodata, ele pot fi utile in tratarea inflamatiei
mucoaselor, in tulburarile cronice, artrita si guta.
Atenueaza constipatia
Perele contin mult
mai multe fibre fata de alte fructe, fapt pentru care ajuta la
digestie, insa joaca si un rol important in mentinerea glicemiei in
limite normale prin incetinirea absortiei carbohidratilor din intestin
in sistemul circulator sangvin. De asemenea, perele sunt recomandate
copiilor care sufera de reflux gastro-esofagian deoarece ele nu
afecteaza mucoasa stomacului. Au rolul si de a atenua constipatia
datorita pectinei care este diuretica si poate avea un efec laxativ
usor. Se recomanda sucul de pere pentru reglarea tranzitului intestinal.
Reduce febra si calmeaza durerile in gat
Un pahar mare cu
suc de pere s-ar putea sa iti reduca febra si sa iti calmeze durerile in
gat. Pentru un sistem imunitar crescut se recomanda consumul de pere
regulat datorita antioxidantilor ce se regasesc in compozitia acestor
fructe de toamna.
Efect sedativ si cicatrizant
Printre
numeroasele beneficii ale consumului de pere se numara si efectul
sedativ si calmant al sistemului nevos, dar si efectul cicatrizant pe
care il are asupra tenului. Mastile realizate din pere ajuta la
vindecarea acneei datorita actiunii astringente a pulpei de para. Se
aplica cateva felii pe obraz, se lasa sa actioneze cateva minute, dupa
care se clateste fata cu apa calduta.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu