Originare din Europa şi sudvestul Asiei, aceste fructe, surorile unora
mai cunoscute, sunt nişte luptători eficienţi, de neoprit în faţa
bolilor şi afecţiunilor de tot felul.
Gustul acrişor al vişinelor este preferat de
majoritatea dintre noi în tarte sau în compoturi, însă trebuie să ţinem
cont că vitaminele şi substanţele nutritive pe care le conţin se
păstrează mult mai bine în stare proaspătă, deci trebuie consumate ca
atare dacă vrem să profităm la maxumum de efectele benefice ale acestora
asupra organismului.
Ajută la refacerea ţesutului muscular, fiind de mare
folos celor care suferă de febră musculară în urma şedinţelor intense
la sală. Oamenii de ştiinţă de la Centrul de Cercetare din Londra au
descoperit că peste 90% dintre participanţii la un studiu, care au băut
suc de vişine înainte şi după exerciţiile fizice s-au refăcut în mai
puţin de 24 de ore, ceea ce înseamnă că aceste fructe chiar au un efect
miraculos asupra musculaturii.
Ameliorează durerile datorită proprietăţilor
antiinflamatoare deţinute de antociani, pigmenţii care dau culoarea roşu
fructului. Astfel este redus stresul oxidativ care poate afecta
articulaţiile şi muşchii, iar durerile sunt vizibil îndepărtate.
Previne apariţia bolilor grave, printre care
afecţiunile cardiace, accidentul vascular cerebral sau diabetul de tip
2. Acest lucru se datorează pectinei, fibră solubilă care ajută la
reducerea colesterolului din sânge, principalul factor de risc în
apariţia bolilor cronice.
Remediu pentru pacienţii suferinzi de gută -
antocianii din vişine ajută la reducerea nivelului de acid uric, care în
cantităţi mari formează cristale de acid uric în articulaţii şi în
ţesuturile care le înconjoară, ducând la apriţia artritei gutoase, o
formă de artrită caracterizată prin umflarea articulaţiilor şi
sensibilizarea lor, însoţite de episoade dureroase cronice.
Vişinele îţi menţin tinereţea graţie cantităţilor
mari de betacaroten conţinute. Vişinele conţin de 19 ori mai mult
betacaroten decât afinele. Betacarotenul este un precursor al vitaminei
A, care protejează vederea şi menţine elasticitatea pielii, împiedicând
formarea ridurilor.
De asemenea, vişinele conţin foarte mulţi antioxidanţi care
protejează împotriva radicalilor liberi ce pot afecta celulele
organismului şi duc la îmbătrânirea prematură a acestora, favorizând
instalarea diferitelor tipuri de cancer.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu