Un nivel insuficient de vitamina D în organism se manifestă prin
dureri la nivelul oaselor și slăbiciune în mușchi. De asemenea,
deficitul de vitamina D poate provoca astm la copii, tulburări cognitive
la vârste mai înaintate, intoleranță la glucoză și chiar scleroză
multiplă.
Totuși, regulile sunt diferite în cazul persoanelor vegetariene.
Astfel, pentru vegetarienii cu vârste cuprinse între 1-70 ani, doza
zilnică recomandată de vitamina D este 15 micrograme, în timp ce
vârstnicii peste 70 de ani au nevoie de 20 de micrograme.
Iată, așadar, ce alimente îți pot furniza necesarul de vitamina D dacă ești vegetarian!
Produse de soia
Alimentele realizate din soia, precum brânza tofu sau laptele de soia,
sunt surse bogate de vitamina D. În plus, ele sunt accesibile și se
găsesc în majoritatea supermarketurilor.
Cereale fortificate
Fulgii de ovăz și cerealele integrale sunt fortificate, de obicei, cu
mai mulți nutrienți: vitamina A, vitamina D, vitamine din grupa
B-urilor, fier, zinc, calciu, acid folic și riboflavină. Procentul exact
al fiecărui nutrient este afișat pe ambalajul cerealelor.
Ciuperci
Reprezintă o sursă bogată de vitamina D. În plus, ciupercile care au
fost expuse la soare pot oferi la fel de multă vitamina D ca şi
suplimentele, sunt de părere oamenii de ştiinţă.
Pentru a beneficia de vitamina D, specialiştii recomandă ca ciupercile
să fie scoase din ambalajul lor şi să fie expuse la soare pentru
jumătate de oră înainte de a fi consumate.
Fructe
Majoritatea fructelor duc lipsă de vitamina D, cu excepția
portocalelor. Astfel, un pahar de suc proaspăt de portocale îți
furnizează necesarul zilnic de vitamina D și calciu.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu