Proaspăt sau conservat, în salate de fructe, îngheţate sau deserturi,
acest fruct este adorat de mulţi datorită gustului său excelent. Conţine
din plin vitaminele A, B, B1 și C, alături de betacaroten, potasiu,
magneziu și săruri minerale, fiind nu doar delicios, cui şi sănătos.
Cărnos, cu un gust dulce acrişor foarte aromat,
ananasul se
numără printre cele mai îndrăgite fructe. Originar din sudul Braziliei
şi nordul Paraguayului, a fost adoptat cu braţele larg deschise de
ţările din întreaga lume, oferind un plus de savoare oricăror preparate
culinare.
Ananasul este bogat în acid citric, acid malic, vitaminele A, B, B1
și C, betacaroten, iod, magneziu, mangan, potasiu, calciu, fosfor, fier,
sulf și săruri minerale. Totodată, conține o drojdie și un ferment
digestiv (bromelină), care este comparată din punct de vedere al
beneficiilor pe care le aduce cu pepsina și papaina.
Reduce crampele musculare
Ușor de digerat, bogat în fibre și apă, cu puțini carbohidrați și
chiar şi mai puține calorii, este ideal în dietele low-carb. Este
eficient împotriva inflamării articulațiilor și conduce la tratarea și
reducerea durerilor musculare. De asemenea, îmbunătăţeşte digestia şi
absorbția proteinelor în mușchi.
Elimină viermii intestinali
O particularitate puţin cunoscută a ananasului este reprezentată de
capacitatea sa antihelmintică. Consumat dimineața, pe stomacul gol,
ananasul ajută la eliminarea viermilor intestinali, însă nu este
recomandat persoanelor care suferă de afecţiuni gastrice, întrucât este
un fruct acid.
Luptă împotriva radicalilor liberi
Datorită conţinutului de vitamina C, principalul antioxidant solubil
în apă al organismului, consumul de ananas are proprietatea de a proteja
zonele apoase ale corpului împotriva radicalilor liberi, care, lăsaţi
nestingheriţi, duc la apariţia cancerului.
Stimulează secreţia biliară a ficatului
considerat a fi un bun tonic hepatic, ananasul stimulează secreția
biliară a ficatului și ajută în metabolismul grăsimilor și al
colesterolului. De asemenea, este un aliment indicat în perioadele de
suprasolicitare.
Ajută la combaterea depresiei
Pe lângă mangan, magneziu și potasiu, ananasul conține și cupru și
multe vitamine din complexul B, cum ar fi tiamina, piridoxina și
riboflavina. Ele sunt cunoscute ca având un rol important în lupta
împotriva depresiei, a anxietății, a oboselii, a bolilor de inima, a
sindromului premenstrual şi a problemelor de piele.
Reduce riscul apariţiei afecţiunilor oculare
Datorită conţinutului de betacaroten, ananasul reduce cu până la 35%
riscul apariţiei afecţiunilor oculare, cum ar fi degenerescenţa maculară
a retinei.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu