Capaceala este capacul de la
fagure, cu care albinele “sigileaza” mierea depusa in fiecare celula a
stupului pentru a-i conserva calitatile terapeutice. La inceput, mierea
are un continut de apa destul de ridicat; de aceea, albinele sunt
preocupate sa elimine excesul de apa si muta mierea din celula in
celula, pana cand cantitatea de apa se reduce in proportie de 18% .
In acest moment, pentru a pastra mierea
in stup si calitatile ei curative, albinele sigileaza fiecare fagure cu
capacele facute din straturi alternative de ceara si propolis. Ceara
contribuie la o buna sigilare a fagurilor, impiedicand patrunderea
aerului si a invadatorilor in stup, iar propolisul sterilizeaza mierea.
“Cand fagurele este capacit in proportie
de 2/3, apicultorul stie ca trebuie sa recolteze mierea. El foloseste
un cutit special cu ajutorul caruia indeparteaza capacele, iar produsul
obtinut se numeste capaceala”, precizeaza apicultorul Mihai Militaru.
Totodata, celelalte substante continute
de capaceala: mierea, enzimele si antibioticele naturale au rol
antibiotic si conservant.
Cum se administreaza
Datorita substantelor active din
compozitie, capaceala reuseste sa regleze metabolismul organismului, sa
amelioreze si sa vindece multe boli. Aceasta comoara a stupului,
capaceala, se consuma prin mestecare pana cand ceara se topeste in gura.
Totodata, acest remediu intervine in
igiena orala (in cazul stomatitei si paradontozei), vindeca bolile
respiratorii (laringita, faringita, astmul), de ficat, creste si mentine
vitalitatea organismului. De asemenea, miraculosul produs apicol are si
efect de lubrifiere a vaselor de sange, fiind de mare ajutor in cazul
persoanelor care se confrunta cu probleme ale aparatului circulator.
Tinand seama de calitatile genetice ale
rasei de albine, specialistii disting doua feluri de capaceala:
capaceala uscata (care contine putina miere-cand intre capaceala si
miere exista si o perna de aer) si capaceala umeda (cu un continut mai
mare de miere).
Bine de stiut
Cine doreste sa urmeze un tratament cu capaceala, trebuie sa verifice cu rigoare sursa de unde procura produsul apicol.
Exista apicultori care pacalesc
consumatorii: ei zdrobesc fagurii de miere pe care-i comercializeaza ca
fiind capaceala. Dar capaceala are calitati terapeutice superioare in
comparatie cu fagurii de miere.
Din pacate, din lipsa de informatie,
miraculosul medicament, realizat in farmacia stupului, este mai putin
consumat de populatie.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu