Ceaiul de patrunjel este recomandat pentru tratarea problemelor gastrointestinale, pentru constipatii, indigestie, colici, anemie, icter, probleme ale prostatei, pentru improspatarea respiratiei, dar mai ales pentru tratarea si prevenirea bolilor de rinichi.
Diverse studii au demonstrat calitatile diuretice ale patrunjelului si efectele benefice in tratamentul infectiilor urinare si a litiazei renale (pietre la rinichi).
Patrunjelul blocheaza reabsorbtia sodiului si a potasiului, fenomen
benefic in prevenirea formarii de pietre la rinichi, previne retentia de
apa si calmeaza spasmele.
Ceaiul de patrunjel verde este recomandat in dietele de slabire
pentru ca ajuta la dizolvarea grasimilor si stimuleaza metabolismul. O
cana de ceai de patrunjel bauta pe stomacul gol reduce apetitul si
calmeaza senzatia de foame. In plus, patrunjelul este benefic in
reglarea nivelului de zahar din sange si prevenirea, astfel, a senzatiei
de ameteala sau de lesin cauzate de scaderea brusca a glicemiei,
potrivit divahair.ro.
Pentru a prepara ceai de patrunjel pune o mana de frunze de
patrunjel intr-o cana, apoi toarna deasupra lor apa clocotita, acopera
si lasa la infuzat pentru cel putin 5 minute. Ceaiul de patrunjel poate
fi consumat fierbinte, la temperatura camerei sau rece si il poti pastra
in frigider pana la doua zile. Pentru ca ceaiul de patrunjel poate avea
un gust usor amar, se recomanda indulcirea lui cu putina miere si
imbunatatirea aromei cu feliute de lamaie.
In curele de slabire bea o cana de patrunjel cu 30 de minute
inainte de fiecare masa pentru calmarea senzatiei de foame si prevenirea
mancatului in exces.
Pentru mentinerea sanatatii tractului urinar, poti prepara un ceai
de patrunjel mai putin concentrat, pe care il poti bea pe tot parcursul
zilei, in loc de apa. Tine cont, doar, ca este diuretic si ca vei simti
mai des nevoia de a urina.
Patrunjelul este foarte bogat in vitaminele A, C si K, importante
pentru sanatatea sistemului osos si a sistemului cardiovascular, dar si
minerale precum fierul si alti nutrienti esentiali.
• Un articol publicat in 1999 in revista de
specialitate „British Journal of Nutrition" a aratat faptul ca
patrunjelul este foarte bogat in antioxidanti cu efect antiinflamator si
anti-cancerigen.
• Patrunjelul contine multi flavonoizi, printre care
apigenina cu rol in combaterea cancerului la san prin stoparea
multiplicarii celulelor canceroase.
• Studiile au aratat ca uleiurile din patrunjel - in
special miristicina - inhiba formarea tumorilor si in special a celor de
la nivelul plamanilor.
• Vitamina C si vitamina A din ceaiul de patrunjel
ajuta la distrugerea radicalilor liberi responsabili de multe afectiuni
si de imbatranirea prematura a organismului.
• Ceaiul de patrunjel are efect antiinflamator si previne artrita reumatoida si osteoartrita.
• Este bogat si in acid folic, esential pentru sanatatea sistemului cardiovascular.
• Ceaiul de patrunjel este benefic pentru reglarea ciclului si a fluxului menstrual.
• Compresele cu ceai de patrunjel sunt benefice pentru
calmarea pielii crapate, pentru grabirea vindecarii vanatailor si
pentru calmarea simptomelor neplacute cauzate de intepaturile de
insecte.
• Daca e folosit pentru clatirea parului, ceaiul de patrunjel stimuleaza cresterea firului de par si previne caderea.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu