Feliile de brânză topită sunt consumate frecvent în sandvişuri, însă ştii ce se ascunde cu adevărat în acest produs alimentar?
Un clip de pe Youtube a stârnit multe reacţii negative la adresa
acestor felii de brânză topită. Încercând să ardă cu bricheta o felie de
brânză topită, persoana care realiza experimentul a observat că aceasta
nu se topeşte, ci doar se înnegreşte şi se întăreşte, asemenea
plasticului. Aruncând o privire pe lista de ingrediente conţinute de
feliile de brânză topită ale unui brand cunoscut, am putut observa
câteva aspecte destul de dubioase.
Pe listă se află lapte, zer, proteine
din lapte concentrat, grăsimi din lapte, fosfat de calciu, sare, citrat
de sodiu, concentrat proteic din zer, acid sorbic, enzime, extract de
paprika şi vitamina D3. O mare eroare constă în faptul că brandul
respectiv omite să precizeze cumpărătorului ce fel de lapte a fost
folosit la fabricarea produsului, deoarece există lapte integral, lapte
cu 2% grăsime, degresat etc.
Apoi, alte ingrediente care atrag
atenţia nutriţioniştilor sunt proteinele din lapte concentrat, care sunt
definite ca un tip de lapte foarte ieftin, obţinut prin diverse
proceduri chimice şi de filtrare. Astfel rezultă caseina, care este
utilizată pentru a lega compoziţia dar şi ca adeziv în industria maselor
plastice. Acidul sorbic este un alt ingredient care nu are ce căuta
într-un produs alimentar. Acesta este folosit datorită proprietăţilor
sale de a preveni apariţia mucegaiului şi, cu toate că nu este
considerat un aditiv toxic, este o substanţă chimică ce nu ar trebui să
existe în alimente.
O felie de brânză topită lăsată afară are nevoie de câteva săptămâni
pentru a i se modifica aspectul: se va întări, îşi va schimba culoarea
şi forma, dar în niciun caz nu mucegăieşte, iar acest lucru se datorează
ingredientelor conţinute. Şi, după cum bine se ştie, orice aliment
prinde mucegai la un moment dat, or aceste felii de brânză se pare că nu
sunt tocmai…alimente.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu