Feliile de branza topita contin plastic

Feliile de brânză topită sunt consumate frecvent în sandvişuri, însă ştii ce se ascunde cu adevărat în acest produs alimentar?
Un clip de pe Youtube a stârnit multe reacţii negative la adresa acestor felii de brânză topită. Încercând să ardă cu bricheta o felie de brânză topită, persoana care realiza experimentul a observat că aceasta nu se topeşte, ci doar se înnegreşte şi se întăreşte, asemenea plasticului. Aruncând o privire pe lista de ingrediente conţinute de feliile de brânză topită ale unui brand cunoscut, am putut observa câteva aspecte destul de dubioase.
Pe listă se află lapte, zer, proteine din lapte concentrat, grăsimi din lapte, fosfat de calciu, sare, citrat de sodiu, concentrat proteic din zer, acid sorbic, enzime, extract de paprika şi vitamina D3. O mare eroare constă în faptul că brandul respectiv omite să precizeze cumpărătorului ce fel de lapte a fost folosit la fabricarea produsului, deoarece există lapte integral, lapte cu 2% grăsime, degresat etc.
Apoi, alte ingrediente care atrag atenţia nutriţioniştilor sunt proteinele din lapte concentrat, care sunt definite ca un tip de lapte foarte ieftin, obţinut prin diverse proceduri chimice şi de filtrare. Astfel rezultă caseina, care este utilizată pentru a lega compoziţia dar şi ca adeziv în industria maselor plastice. Acidul sorbic este un alt ingredient care nu are ce căuta într-un produs alimentar. Acesta este folosit datorită proprietăţilor sale de a preveni apariţia mucegaiului şi, cu toate că nu este considerat un aditiv toxic, este o substanţă chimică ce nu ar trebui să existe în alimente.
O felie de brânză topită lăsată afară are nevoie de câteva săptămâni pentru a i se modifica aspectul: se va întări, îşi va schimba culoarea şi forma, dar în niciun caz nu mucegăieşte, iar acest lucru se datorează ingredientelor conţinute. Şi, după cum bine se ştie, orice aliment prinde mucegai la un moment dat, or aceste felii de brânză se pare că nu sunt tocmai…alimente.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu