Nu de puține ori ai auzit că supele calde fac minuni atunci când
ești în convalescență, de pildă. Efectele terapeutice ale supelor și-au
dovedit eficiența în cazul multor afecțiuni, dar și atunci când vrei să
iei o pauză de la mâncărurile grele și să faci o cură de detoxificare.
Supa diuretică
Pentru prepararea acestei supe ai nevoie de 3 cepe, 2 linguri de ulei,
jumătate de rădăcină de ghimbir, 2 roșii, 1 cartof, 1 dovlecel, 1 sfert
dintr-o varză mică, 8 căței de usturoi, 1 jumătate de linguriță de
turmeric, 20 de frunze proaspete de busuioc, 1,5 l apă, oregano, sare și
piper după gust.
Toci cepele mărunt și le pui la înmuiat în ulei. Adaugi rădăcina de
ghimbir, roșiile, cartoful, dovlecelul și varza tăiate cubulețe mici. La
final, pui cățeii de usturoi întregi și condimentele. Torni apa și lași
să fiarbă supa aproximativ 45 de minute.
Supa care combate anemia
Ai nevoie de 1 ceapă, 2 linguri cu ulei, 1 cățel de usturoi, 3 cești cu
frunze proaspete de măcriș, 1 cartof copt, 1 litru de apă, sare și
piper după gust. Călești ceapa tocată în ulei, apoi adaugi usturoiul
pisat, frunzele de măcriș și cartoful copt în prealabil. Le lași să se
înmoaie 5 minute, după care torni apa. Supa este gata atunci când
legumele devin fragede.
Supa care scade durerile menstruale
Această supă se prepară rapid, fiind eficientă contra durerilor cauzate
de menstruație. Ai nevoie de 1 lingură de ulei, 1 ceapă, 1 cartof, 3
frunze de salată verde, 2 căni de supă de legume și sare după gust.
Înmoi ceapa tocată în ulei, apoi adaugi supa de legume și celelalte
ingrediente și le lași să fiarbă până se înmoaie. Supa se servește cu
alune sau migdale prăjite.
Supa energizantă
Un strop de energie nu strică nimănui, mai ales că se poate obține
mâncând o supă sănătoasă și gustoasă. Pentru aceasta, trebuie să ai 1
ceapă, 1 lingură de ulei, 3 sfecle roșii mici, 1 jumătate de dovlecel, 1
sfert de varză, 5 căni cu apă, sare după gust, 1 legătură de pătrunjel
și zeama de la o jumătate de lămâie.
Înmoi în ulei ceapa tocată mărunt, adaugi sfecla roșie cubulețe,
dovlecelul și varza tăiate julien și apa. Potrivești de sare și lași să
fiarbă până se înmoaie legumele. La final, pui zeama de lămâie și
pătrunjelul mărunțit.
Supa împotriva constipației
Ai nevoie de 1 lingură de ulei de măsline, 500 g spanac, 1 țelină
medie, 1 l apă, 1 cană supă de legume, 1 lingură de iaurt, sare după
gust.
Încălzești uleiul într-o oală, adaugi spanacul spălat în prealabil și
țelina tăiată cubulețe. Lași pe foc până se înmoaie, apoi torni apa și
supa de legume și mai lași să fiarbă încă 15 minute. Pasezi supa cu
blenderul, potrivești de sare și o servești cu iaurt.
Supă detoxifiantă
Această supă ajută organismul să se elibereze de toxine datorită
ingredientelor cu care se prepară. Consum-o de câteva ori pe săptămână
pentru rezultate cât mai bune. Ai nevoie de 2 miezuri de anghinare,
zeama de la 1 lămâie, 1 ceapă, 20 g ulei de măsline, 200 g mazăre
proaspătă, 200 g fasole verde, 1 legătură de pătrunjel, 1 liltru supă de
legume, 100 g tăiței, sare și piper după gust.
Într-n castron amestecă miezurile de anghinare cu sucul de lămâie.
Într-o oală înmoi ceapa tăiată mărunt cu uleiul de măsline. Adaugi
anghinarea amestecate cu zeama de lămâie, fasolea, mazărea și
pătrunjelul tocat. Torni supa de legume și lași să fiarbă 20 de minute.
La final pui tăițeii, potrivești de sare și piper și servești supa cu
parmezan răzuit deasupra.
Supa împotriva febrei
Ai nevoie de 30 de căței de usturoi pisați, 2 morcovi, 2 cartofi, 1
bucățică de țelină, 1 ceapă, 1 lingură de unt, 2 linguri de ulei, 1
lingură de smântână, 2 l apă, 1 legătură de pătrunjel, sare și piper
după gust.
Într-o oală pentru ciorbă pui uleiul împreună cu untul, apoi adaugi
ceapa tăiată mărunt și o lași să se înmoaie, fără să se călească. Torni
apa, adaugi morcovii, cartofii și țelina tăiate în bucăți mai mari și le
lași pe foc până sunt fierte. La final pui usturoiul pisat și mai lași
să dea în clocot încă vreo 5 minute, după care pasezi cu blenderul toate
legumele. Adaugi sare și piper după gust, apoi dregi supa cu smântână
și pătrunjel tocat.
Această supă pe bază de usturoi este ideală pentru persoanele care au
răcit și se confruntă cu febră, tuse și dureri de cap. De asemenea,
consumată frecvent, supa are efecte benefice asupra tensiunii arteriale.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu