Piele fina, elastica si fara riduri, inima sanatoasa si puternica, oase tari si
compacte, toate acestea nu sunt un vis, ci o realitate relativ usor de
obtinut. Totul e sa folosim ce ne-a dat mai bun mama natura. „E foarte
important sa vizitezi medicul si sa-ti controlezi factorii de risc“,
explica neurologul Dafin Muresanu, potrivit evz.ro. Acestia sunt, in principal, tutunul si alcoolul, dar e important si sa respectam orele de somn si relaxare.
„Unii traiesc mult mai intens viata si muncesc foarte serios: in
doua ore pot sa arda cat altii in sapte. Altii au o viata lejera, se
protejeaza continuu si duc, astfel, o viata lunga. Totul tine de modul
in care consumi rezerva biologica si rezerva cognitiva care scad, de-a
lungul vietii, daca n-ai grija de ele“, explica specialistul.
Cum ajuti organismul sa se regenereze
In fiecare clipa, celule din organismul uman mor, dar in acelasi
timp se nasc altele noi. Suntem intr-o permanenta autoregenerare. Spre
exemplu, celulele rosii traiesc doar patru luni, cele albe - un an,
celulele din piele se reinnoiesc in cel mult trei saptamani, cele din
oase - la 10 ani. Practic, spun specialistii, o data la sapte ani,
corpul trece printr-un proces de regenerare complet, apoi incepe altul.
Iar noi putem stimula acest proces natural, printr-o alimentatie
adecvata. Practic, sa ne prelungim tineretea.
Laptele si produsele lactate, alimente-cheie pentru oase
Pentru a ajuta regenerarea oaselor, hrana trebuie sa contina, in
primul rand, alimente bogate in calciu, precum laptele si produsele
lactate, dar sunt benefice si legumele cu frunze verzi. De asemenea,
avem nevoie de vitamina D, pe care o gasim in peste sau in broccoli. E
bine sa renuntam la fumat, consum de alcool si exces de cafeina si sa
facem sport 30 de minute, in fiecare zi. Celulele osoase se regenereaza
in 10 ani, iar densitatea osoasa maxima o atingem la 20 de ani, dupa
care scade treptat.
Pestele, benefic pentru ochi si cresterea unghiilor si a parului
La ochi, singurele celule care se regenereaza sunt cele din cornee,
practic, se refac in 24 de ore de la un accident. Pentru o vedere buna e
indicat sa consumam peste, morcovi, afine, usturoi si spanac. Pestele,
somonul in special, mai ales daca este neafumat, si ouale sunt bune si
pentru regenerarea si cresterea unghiilor si a parului. Ajuta, de
asemenea, si legumele, nucile, cerealele integrale, carnea de pui si de
curcan, lactatele, apa, fasolea si mazarea, avocadoul si semintele de
floarea- soarelui.
Carnea rosie, buna pentru inima si reimprospatarea sangelui
Dupa varsta de 35 de ani inima oboseste, bate mai incet si incepe
sa-si piarda din vigoare. Ca sa functioneze bine e nevoie de un sange
sanatos si vase sangvine elastice. Cum celulele rosii din sange traiesc
patru luni, organismul are nevoie de fier pentru a le regenera. Acesta
se gaseste in carnea rosie, oua, porumb, sfecla rosie si cacao. De
asemenea, vita de vie dovleacul si telina combat anemia. Pentru
elasticitatea vaselor putem consuma vinete, morcovi, ceapa, tarate,
usturoi si hrean.
Papadia, planta care ajuta la regenerarea celulelor din ficat
Atunci cand se indeparteaza, printr-o operatie, 70% din ficatul
unei persoane, acesta creste la loc in doar cinci luni, deoarece
celulele hepatice se regenereaza o data la 150 de zile. Daca nu s-ar
intampla acest lucru, organismul uman ar inceta sa functioneze. Pentru a
ajuta acest proces e suficient sa consumam, spre exemplu, ceaiuri de
papadie, dar si spanac, salata verde, varza, conopida, ardei gras, lemn
dulce, suc de aloe, ulei de somon, patrunjel, morcovi, oregano si
ginseng.
Pielea, regenerata intr-o luna cu apa, rosii, kiwi, citrice si peste
Celulele din piele - cel mai mare organ al omului – se regenereaza o
data la trei–patru saptamani, spun specialistii. Pentru a ajuta acest
procesc rapid si continuu, trebuie sa consumam: multa apa, citrice,
rosii, kiwi (bogat in vitamina C), fructe de mare si peste gras (acizi
grasi Omega-3), avocado si nuci sau ulei vegetal nerafinat. Este necesar
si un aport de antioxidanti – din catina, goji sau fructe de padure,
ceai verde, dar si struguri negri, ciocolata neagra si prune uscate sau
varza rosie.
Cafeaua ajuta functionarea plamanilor si a creierului
Cele mai bune alimente pentru sanatatea creierului sunt cafeaua
(consumata cu moderatie) si ciocolata neagra, afinele, nucile, bananele,
somonul, vinetele, ceaiul verde, morcovii, cerealele integrale si
usturoiul. De asemenea, o ceasca, maximum doua de cafea pe zi, datorita
cafeinei din continut, poate imbunatati functia pulmonara si poate
diminua manifestarile astmului. Antioxidantii si cofeina din boabele de
cafea ne ajuta sa ne concentram mai bine si previn chiar aparitia unor
tipuri de cancer.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu