Dovlecelul este o
sursa excelenta de potasiu si mangan
si poate oferi un aport important de vitamine B1, B6 si C. De asemenea,
mai contine importante substante nutritive precum fosfor, cupru,
magneziu, acid folic, zinc, fier, calciu, vitaminele A si K. Iata cateva
dintre
beneficiile consumului de dovlecei:
Scade tensiunea şi previne infarctul
Datorită magneziului şi folaţilor conţinuţi, dovlecelul reduce riscul
de infarct şi accidentele vasculare cerebrale, fiind totodată benefic
în scăderea tensiunii arteriale.
Stimulează digestia
Bogat în fibre de calitate, în potasiu şi apă, dovlecelul are
proprietăţi diuretice şi este uşor digerabil. Din aceste motive dieta cu
această legumă este tolerată de persoanele care au probleme digestive,
cardiace sau renale.
Previne cancerul de colon şi pe cel pulmonar
Datorită fibrelor, dovlecelul previne cancerul de colon,
îmbunătăţeşte metabolismul, previne cancerul pulmonar şi reduce
simptomele unor boli precum hiperplazia benignă de prostată.
Remediază problemele de vedere
Conţinutul ridicat de carotenoizi face din dovlecei un remediu
perfect pe bază de plante pentru problemele de vedere. Are excelente
proprietăţi anti-îmbătrânire, poate îmbunătăţi memoria şi reduce
procesele infecţioase.
Adjuvant în tratamentul gastritei şi a ulcerelor
Tot datorită fibrelor conţinute, dovlecelul este un veritabil
pansament gastric, fiind indicat în tratmentul gastritelor, ulcerelor şi
a altor afecţiuni ale aparatului digestiv.
Îmbunătăţeşte memoria
Bogat în antioxidanţi, dovlecelul are un rol important în protejarea
sistemului nervos, consumul său fiind eficient în îmbunătăţirea
memoriei.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu