Consumul de mancare tip fast-food este un subiect
des adus in discutie. Acest tip de mancare este preferat de o mare
parte a populatiei. Mancarea de tip american a captat cu usurinta
gusturile si preferintele romanilor iar pe unii i-a facut chiar
dependenti de ea.
Avantaje
Acest
tip de mancare este preferat in general de oamenii grabiti, care nu au
timp sa ia masa acasa ori intr-un restaurant adevarat. Aceasta poate fi
consumata in masina, in mijloacele de transport sau in timp ce se ocupa
de alte activitati. Prin urmare, unul dintre avantajele mancarii de tip
fast-food este acela ca nu sunt consumatoare de timp, potrivit
ziare.com.
Pretul
este un alt avantaj al mancarii rapide. Un meniu cumparat de la un
restaurant de acest tip poate ajunge uneori la jumatate din costul la
care ar ajunge o masa normala. Alteori e posibil chiar sa nu ne propunem
sa mancam de la un fast-food insa mirosul si imaginile cu produsele
frumos prezentate ne pot face sa ne razgandim.
Dezavantaje
Unul dintre cele mai evidente dezavantaje este obezitatea. Produsele de tip fast-food contin extrem de multe calorii si
ofera la o singura masa tot numarul de calorii necesar pentru intreaga
zi (explozie calorica). Acest aspect nu este atat de evident in tara
noastra, deoarece acest tip de restaurant nu este de prea multi ani
inregistrat pe piata, iar cazurile de obezitate extrema inca nu au aparut ori sunt prea putine pentru a speria populatia.
Mancarea de tip fast-food contine o doza mare de grasimi saturate,
de glucide si de sare. Aceste elemente pot duce la perturbarea
organismului uman. Consumul exagerat de sare poate afecta in special
persoanele hipertensive. Aceste meniuri cresc factorul de risc
cardio-vascular.
Imaginea atragatoare a produselor
este de cele mai multe ori una falsa. Legumele din sandwich-uri au ca
scopul de a inlatura ideea ca mancarea fast-food contine doar alimente nesanatoase.
In realitate, sunt frumoase in exterior insa pentru a-si pastra
calitatile estetice si pentru a avea o durata mai mare de viata,
legumele sunt tratate cu diferite substante ce afecteaza corpul uman.
Pana si in aluatul folosit se adauga coloranti si aditivi pentru a-l
face mai atragator pentru consumatori.
Un
alt dezavantaj, din punct de vedere social de aceasta data, este ca
oamenii nu isi mai aloca timp pregatirii mesei pentru cei dragi si evita
astfel un cadru social in care familia sau cei dragi pot comunica,
schimba idei sau ganduri. Restaurantele de tip fast-food sunt locuri
caracterizate de agitatie continua si defavorizeaza astfel comunicarea
si interactionarea dintre persoane.
Prin urmare,
fast-foodurile sunt inventii moderne considerate a fi potrivite
oamenilor grabiti. Specialistii ne propun sa inlocuim acest tip de
mancare cu alimentele gatite de acasa pe care le putem lua cu noi la
serviciu sau unde ne petrecem mare parte din timp.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu