Mierea
este utilizată, de mai bine de 4000 de ani, ca medicament, aliment, dar
și ca remediu al pielii. În lume, există peste 20000 de specii de
albine, dintre care, în Europa, sunt peste 2000.
Majoritatea
dintre acestea nu produce miere. Specialiștii au descoperit urme care
atestă existența albinelor, de acum 100 de milioane de ani. În colonii,
muncitorii și albinele sterile au o viață scurtă, de la câteva
săptămâni, la câteva luni. Regina este singura femelă fertilă, este mama
coloniei și trăiește între trei și patru ani.
O albină
produce cinci grame de miere pe zi. În scurta sa viață, la două luni,
ajunge la maturitate, ea va produce 100 de grame de miere. Albinele se
pot deplasa la o distanță de trei kilometri de stup, pentru a căuta
hrană.
Regina depune 200000 de ouă într-un an. În a treia zi, larva iese din ou și va fi hrănită de 800 de ori cu așanumitul jeleu roial. După această perioadă va fi hrănită cu miere, după care cu polen. Larva care va da regina va fi hrănită numai cu jeleu roial.
În a
douăzecea zi, larva devine albină și va ieși din alveolă și se va numi
nimfă. O albină poate să colecteze, în perioada ei de viață, 500000 de
boabe de polen. Un gram de polen este format dintr-un milion de
molecule.
Într-un
sezon, o albină poate să viziteze 250 de milioane de flori, parcurgând
de mai multe ori distanța de la Pământ la Soare. Mierea conține 20% apă,
75% zahăr și restul este format din minereuri, vitamine, benefice
organismului.
Există mai
multe tipuri de miere, în funcție de regiunea unde cresc albinele și
tipurile de flori. Mierea are diverse culori, de la maro la translucid,
așa cum consistența sa poate să fie cremoasă, lichidă sau cristalizată.
Mierea este numită și hrana lui Dumnezeu,
fiind eficientă la tratarea răcelilor, probleme digestive, oboseală. O
sută de grame de miere dau două sute de calorii. Fiind bogată în săruri
minerale, calciu, fier, mierea stimulează creșterea, fortifică oasele și
vitalizează hemoglobina.
Aplicată pe
răni, mierea va cicatriza și vindeca, în cel mai scurt timp
posibil. Mierea a fost considerată primul aliment energetic. Atleții din
Antichitate utilizau mierea în mod frecvent.
După ce a
fost consumată, la 20 de minute, aceasta trece în sânge, unde va elibera
energie. Mierea a fost aliment de bază, în cel de al Doilea Război
Mondial, pentru piloții britanicii. Aceștia erau mai puțin numeroși,
față de germani și trebuiau să facă mai multe zboruri într-o zi.
Mierea îi ajuta să realizeze acest lucru și să fie în formă fizică
excelentă. În mormintele egiptene au fost descoperite cutii pline cu
miere, care putea fi consumată, după 33 de secole. O persoană care se
află în stare de ebrietate, dacă va consuma câteva linguri de miere
amestecate în apă caldă, se va trezi din beție.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu