Fie că alegem pepenele galben, verde sau o altă variantă înrudită,
acesta este un fruct ideal pentru hidratarea organismului şi
reînlocuirea mineralelor pierdute prin transpiraţie. Carte de vizită
Pepenele galben (Cucumis melo) este o plantă erbacee cu flori galbene pe aceeași plantă, cu tulpina târâtoare.
Se cultivă pentru fructul sau, care se coace vara, conține multă apă
și este de gust dulce. Planta are tulpini moi și cu pilozități care
cresc la nivel cu pământul. Frunzele sunt de formă palmiformă, adică
forma lor este asemănătoare unei mâini. Forma fructului variază între
sferică și elipsoidală. În așa-zișii pepeni banană există ondulații care
îi fac să pară un dovleac. Mărimea lor depinde în funcție de varietate
și condițiile de cultivare.
Din această cauză există pepeni galbeni de 400 g și alții mari, care
pot cântări 20 kg sau chiar mai mult. Varietățile cele mai folosite au
greutăți între o 0,5 kg și 5 kg. Epiderma poate fi albă, aspră sau
reticulată (prezintă un aspect de rețea). Pulpa fructului este aromată
și de diferite culori: galben, verde, roz sau culori intermediare. În
centru există o cavitate care conține multe semințe acoperite de o
substanță lipicioasă.
Se spune că vine din Indii sau din deşerturile arabe, dacă nu din
cele africane. Se ştie sigur că a fost cultivat în Egipt, cu mai bine de
cinci secole înainte de Hristos. De acolo, a ajuns în Grecia, apoi la
Roma. Elenii spuneau despre el că este „un măr copt la soare”. Între
timp, numeroase popoare au creat în jurul acestui delicios fruct tot
felul de legende.
El este atât de important în Orientul Mijlociu, încât însuşi profetul
Mohamed l-a menţionat în Coran, numindu-l primul dintre fructele
Paradisului şi menţionând că acei credincioşi care îl vor consuma vor
primi nu doar multă bucurie, ci şi multe binecuvântări.
În perioada Renaşterii, la reşedinţa de vară de la Cantaluppo, în
apropiere de Roma, călugării cultivau pepene galben pentru suveranii
pontifi. De aici şi numele de cantalup, dat acelui tip de pepene galben
sferic, având coaja de culoarea portocalei şi fructul dulce, dulce.
Ce conţine?
Faţă de pepenele roşu, specia cu miezul galben este mult mai bogată
în vitamine, mai ales în vitamina C şi vitamina A, ultima fiind şi cea
care dă culoarea galbenă atât de apetisantă a acestui fruct. În rest,
atât pepenele roşu, cât şi pepenele galben conţin cantităţi însemnate de
potasiu.
Din acest motiv, ambele specii de pepene sunt indicate pentru
reducerea cantităţii de sodiu din organism, ceea ce are efecte benefice
asupra inimii şi sistemului imunitar, în special, cele două fiind
alimente de bază în aşa-numitele regimuri hiposodice.
Regimurile hiposodice sunt miraculoase în tratarea unor afecţiuni ca:
ischemia cardiacă, hipertensiunea, aritmia cardiacă, anumite dereglări
hormonale etc. Eficienţa tratamentului creşte mult dacă pe parcursul
curei cu pepene galben este eliminată sarea de bucătărie, care va fi
înlocuită cu un amestec din părţi egale de cimbru, mărar şi pătrunjel,
uscate şi măcinate fin, în râşniţa de cafea.
Pepenele galben în consum
Se consumă în aceleaşi cantităţi şi în aceeaşi manieră ca şi pepenele
roşu, atât doar că majoritatea efectelor vindecătoare vor fi mai
intense, întrucât şi cantităţile de nutrienţi sunt mult mai mari. De
exemplu, pepenele galben cu miezul galben-portocaliu (de tip Cantaloupe)
conţine mai puţină apă comparativ cu cel roşu şi puţin mai mult zahăr
(8 g/100g) decât pepenele galben cu miezul galben-verde (de tip
Honeydew) (4g/100 g), dar acest lucru nu înseamnă că cei suferinzi de
diabet nu au voie să se bucure de el, consumul unei felii de pepene
galben nu le va face rău.
Nectarul de pepene galben
Se iau 300 de grame pepene galben, decojit şi tăiat felii, şi se pun
într-un mixer, în care se mai adaugă 2-3 linguriţe de miere. Se mixează
întreg acest amestec şi se obţine un nectar de o culoare galbenă, extrem
de îmbietoare, care poate fi consumat ca tonic şi răcoritor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu