Originară din zona Mării Mediterane, a fost considerată de romani drept
un afrodisiac extrem de puternic. Mai mult, unii scriitori afirmă că în
Evul Mediu cultivarea sa în mănăstiri a fost interzisă.
Puternic aromată,
rucola este una dintre cele mai
populare plante la ora actuală. Se foloseşte în principal în salate, iar
nutriţioniştii îi laudă valorile nutritive. Nu degeaba: consumul său
ajută la combaterea unor boli necruţătoare.
Frunzele de rucola au un gust specific, puţin amărui şi intens. Fiind
o legumă verde, este săracă în calorii, dar bogată în fibre alimentare
şi în vitaminele A, K, şi C.
Combate cancerul
Rucola face parte din familia cruciferelor, alături de broccoli,
conopidă şi varză. La fel ca restul "rudelor" sale, este bogată în
fibre, antioxidanţi şi glucozinolaţi, elemente care, conform unor
studii, reduc riscul apariţiei cancerului la plămâni, prostată, sân şi
pancreas.
Menţine sănătatea oaselor
Jumătate de cană de rucola conţine 10.9 micrograme de vitamina K,
necesară pentru absorbţia calciului în oase şi dinţi. Trei căni de
rucola vor asigura organismului necesarul zilnic de vitamina K. De
asemenea, rucola conţine de opt ori mai mult calciu decât salata
iceberg.
Reduce inflamaţiile
Rucola conţine cantităţi semnificative de indoli-3-carbinol şi
izotiocianate, substanţe despre care s-a dovedit că suprimă producerea
inflamaţiilor în organism.
Previne declinul cognitiv
Rucola este bogată, totodată, de vitaminele din complexul B, dar şi
de folaţi. La adulţii foarte activi cantităţile reduse de folaţi s-au
dovedit a prezenta un risc pentru declinul cognitiv. Folaţii sunt extrem
de importanţi şi în timpul sarcinei.
Afrodisiac puternic
Studiile au dovedit că micromineralele şi antioxidanţii din legumele
cu frunze verde-închis sunt benefice pentru sănătatea sexuală. Acestea
blochează substanţele contaminante din mediu considerate că ar avea un
impact negativ asupra libido-ului.
Detoxifică corpul
Conţinutul de fibre ajută la curăţarea colonului contribuind la
îmbunătăţirea digestiei. Fitochimicalele, antioxidanţii şi mineralele
esenţiale prezente în rucola ajută la detoxifierea organismului.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu