Apa microbiologic pura este cea pe care o gasiti in
pet-urile ambalate. Contine bacterii, dar in cantitati atat de mici,
incat sunt sanse reduse sa va imbolnaveasca, sustin specialistii. Nu
acelasi lucru s-ar putea spune despre apele de izvor care provin din surse necontrolate si care, de multe ori, sunt apreciate drept foarte gustoase.
"Din punct de vedere microbiologic, apa potabila ar trebuie sa nu contina mai mult de 20 de bacterii per mililitru", a declarat Octavian Popescu, microbiolog, Academia Romana.
Apa de la izvoare neverificate poate sa ajunga la o concentratie de cateva mii de bacterii, doar intr-un singur mililtru.
"Saptamana
trecuta am adus o apa din judetul Olt care e foarte apreciata de
localnici si are o concentratie de bacterii uriasa. Din punct de vedere
microbiologic nu e potabila, totusi are un gust foarte placut", a
completat Octavian Popescu.
Boli produse de ape impure
Tocmai
de aceea, chiar daca, in prealabil, nu v-a produs nicio infectie, o
sursa de apa neverificata si necontrolata este in aceeasi masura un
focar de infectie. Intr-un moment in care sunteti cu imunitatea la
pamant, suferiti de o raceala, de exemplu, concentratia uriasa de
bacterii pe care o puteti lua dintr-o astfel de apa poate sa determine
boli grave.
E-coli si Salmonella sunt bacteriile cele mai
prezente in apa neverificata. Pot provoaca infectii gastro-intestinale
severe. Febra tifoida are aceeasi sursa. Debuteaza cu temperatura mare
si letargie.
Dar si virusurile sunt prezente in ape neverificate.
Ni se spune ca hepatita A este boala mainilor murdare. Numai ca
virusurile hepatitice A si E sunt vehiculate prin surse de apa aparent
potabile.
"Nu dau forme severe amenintatoare de viata, dar
hepatita E la gravide poate imbraca forme fulminate care sa puna in
pericol viata gravidei care se infecteaza cu acesta boala", a declarat
de dr. Adriana Motoc, medic primar boli infectioase.
Germenii se pot distruge prin fierbere, nitritii nu
Prin
fierbere, cei mai multi germeni sunt ucisi. In cele mai multe cazuri,
apa devine buna de baut. Ramane insa problema nitritilor, folositi in
agricultura pentru a stimula cresterea legumelor. Din pacate,
chimicalele ajung si in panza freatica. Sunt extrem de periculoase, mai
ales in cazul celor mici, care risca sa faca boala albastra de fantana.
"Nou-nascutilor
carora li se administreaza celebrul ceai din apa de fantana vor
dezvolta o intoxicatie foarte grava, methemoglobinemia, care presupune
tranformarea hemoglobinei din sangele lor in methemoglobina. Aceasta
methemoglobina nu mai leaga oxigenul, deci copii respectivi vor deveni
brusc cianoitici, albastri", sustine prof. dr. Coriolan Ulmeanu, sef
sectie toxicologie pediatrica.
De asemenea, vor aparea semne de
insuficienta respiratorie, iar asta este o urgenta medicala. Exista un
singur antidot, care se administreaza in spital.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu