Ficatul produce zilnic pana la 700 de mililitri de bila si depoziteaza acest lichid in vezicula biliara. Dupa ce mancam, lichidul este eliminat in intestin. Acolo, bila participa la digestia grasimilor
ingerate prin hrana, dar si la absorbtia vitaminelor liposolubile: A,
D, E si K. Cand bila nu-si mai poate indeplini functia se spune ca este
„lenesa“.
Dischinezia biliara sau fierea lenesa
se caracterizeaza prin urmatoarele simptome: dureri in partea dreapta a
abdomenului (uneori se ajunge de la o simpla jena pana la colici
puternice), gust amar, senzatie de greata, meteorism abdominal,
varsaturi biliare, migrena, vertij. Pentru ameliorarea acestor simptome,
dr. Ruxandra Constantina, medic cu competenta in apifitoterapie,
recomanda plantele tonic-amare, ce au actiune coleretic-colagoga, deci
stimuleaza secretia si excretia de bila.
Ceaiurile pentru fiere lenesa se beau de obicei cu aproximativ 15
minute inainte de masa. Iata care sunt cele mai eficiente plante
impotriva bilei lenese:
Ceaiuri pentru fiere lenesa: papadia – are atat
actiune coleretic-colagoga, cat si detoxifianta, diuretica si laxativa.
Ceaiul de papadie ajuta si la normalizarea valorilor colesterolului si
glicemiei, precizeaza dr. Ruxandra Constantina, potrivit adevarul.ro.
Medicul recomanda 2-3 cani de infuzie pe zi. Se poate face si o cura cu
salata din frunze de papadie sau rucola (un soi de papadie), in amestec
cu ulei de masline si suc de lamaie, 10-15 zile.
Ceaiuri pentru fiere lenesa: anghinarea – are
actiune coleretic-colagoga, hepatoprotectoare, tonic-digestiva,
vasodilatatoare. Se pot bea 2 cani de infuzie de anghinare pe zi, prima
cana consumandu-se dimineata pe stomacul gol, dupa cum arata medicul.
Ceaiuri pentru fiere lenesa: armurariul
Este o planta cu efecte hepatoprotectoare si hepatoregeneratoare.
Ceaiuri pentru fiere lenesa: sunatoarea – se
remarca datorita actiunii antiinflamatoare si efectului protector la
nivelul ficatului. Se beau 2-3 cai de infuzie de sunatoare pe zi.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu