Armurariu (Silybum marianum), cunoscuta si sub numele Ciulinul Laptelui este o planta cu remarcabile proprietati hepatoprotectoare. Studiile au aratat ca ajuta la regenerarea hepatocitelor si protejeaza integritatea membranei celulelor hepatice nelezate.
Se recomanda in hepatita acuta si cronica, in hepatita alcoolica, ciroza hepatica compensata si in insuficienta hepatica.
Frunzele se pot consuma in salate fiind un stimulator al stomacului si totodata un calmant. Fructele de armurariu (semintele) proaspat macinate se folosesc sub forma de ceai sau tinctura.
Atentie!
Dupa macinare, pulberea se utilizeaza imediat sau in maxim 24 de ore si
doar tinuta la frigider. Depasind acest termen, prin oxidare, devine
toxica pentru ficat.
Tinctura de armurariu, preparare si mod de administrare
Se
pun intr-un borcan douazeci de linguri de pulbere de seminte de
armurariu, care se acopera cu alcool alimentar de 50 de grade - sa fie
de doua degete deasupra pulberii. Se inchide borcanul ermetic si se lasa
continutul la macerat timp de doua saptamani, apoi se strecoara.
Extractul
obtinut se pune in sticlute mici, inchise la culoare, si se pastreaza
maximum 2 ani. Se administreaza de regula o lingurita, de 4 ori pe zi.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu