Cum sa gatesti corect lintea

Chiar daca nu este o sursa de proteina completa (ii lipsesc doi aminoacizi), lintea este considerata una dintre cele mai bune surse de proteine. Interesant este faptul ca lastarii de linte sunt o proteina completa, avand in compozitie toti cei noua aminoacizi esentiali consumului zilnic uman.

Potrivit Departamentului American de Agricultura al SUA, o ceasca de linte gatita contine mai mult de 17 grame de proteine. In afara de proteine, lintea mai este bogata si in fier, fibre, acid folic, magneziu (important pentru muschi si oase) si vitamina B6 (descompune zaharurile din sange).

Pe piata gasim mai multe tipuri de linte:
- rosie: are un gust dulceag, fierbe repede, indicata pentru pireuri;
- maro: cel mai comun tip, este mai tare la fiert si poate fi folosita cu precadere la supe;
- verde: este considerate cea mai gustoasa varietate, dureaza mai mult pana fierbe, iar boabele isi pastreaza forma, de aceea este indicata sa fie folosita la salate sau preparate ca pilafuri, tocanite etc;
- neagra: este folosita cu precadere in bucataria indiana si are un usor gust de nuca.

Cum fierbi corect lintea
1. Mai intai trebuie sa o alegi de impuritati si de bobitele deformate, patate. Apoi o clatesti bine. Lintea nu are nevoie de inmuiere prealabila.

2. Pentru a gati o ceasca de linte uscata, foloseste o ceasca si jumatate de apa sau de supa de legume.

3. Pune apa intr-o oala si adauga diverse condimente: ierburi, usturoi, ghimbir, tumeric sau ceapa, in functie de dorinte. Poti fierbe insa lintea si simpla. Nu adauga insa sare la inceput pentru ca inmoaie lintea prea tare, ci asteapta pana aceasta fierbe.

4. Dupa ce apa a fiert, adauga lintea. Las-o pe foc doua-trei minute si apoi redu intensitatea focului. Gateste-o pana cand se inmoaie. Lintea verde si cea maro arenevoie cam de 45 de minute ca sa fiarba, iar cea rosie, de vreo 25 de minute.

5. Este indicat sa gusti lintea pe parcurs ce o gatesti, astfel incat sa nu o inmoi prea tare pentru ca se poate transforma intr-o pasta si nu mai poate fi folosita la salate sau alte preparate cu orez, quinoa sau cu alte legume etc.

6. Lintea fiarta poate fi consumata si ca atare, atata timp cat o asezonezi cu diverse condimente: ulei de masline, suc de lamaie, ierburi proaspete. Poate fi pastrata in frigider in jur de o saptamana dupa ce a fost fiarta.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu