Efectele terapeutice ale combinatiei de miere si cimbru sunt multiple, cele mai cunoscute fiind tratarea infectiilor respiratorii
si de boli a plamanilor. Cimbrul de cultura are in compozitie vitamina
A, tocoferol si niacin, precum si minerale (zinc, potasiu, calciu).
Thymolul si carvacrolul sunt
doua substante din compozitia cimbrului cu efect antimicrobian,
dezinfectant si expectorant, ceea ce il transforma intr-un remediu
natural pentru afectiuni respiratorii, precum tuse uscata, laringita, bronsita si astm.
De
cealalta parte, mierea este recunoscuta pentru proprietatile
antivirale, antibacteriene si antiinflamatoare. Dintre cele peste 200 de
substante pe care le contine, principalele sunt glucidele (76%) si apa
(18%). Totodata, mierea contine proteine, vitamine, substante minerale,
acid folic, enzime, antioxidanti si factori antibiotic.
Cum se prepara mierea cu cimbru
Ai
nevoie de 150 g miere (preferabil de salcam) si 40 g cimbru uscat.
Intr-un borcan care se poate inchide ermetic se adauga mierea de salcam
(este expectoranta si sudorifica), care are o consistenta mai lichida,
insa se poate folosi orice fel de miere, cu conditia ca aceasta sa fie
naturala. Adaugati cimbrul si omogenizati bine.
Daca preparatul
are o consistenta prea groasa, se poate subtia prin adaugarea a 50 ml de
apa (fiarta si racita). Se amesteca din nou, iar preparatul obtinut se
pastreaza intr-un loc calduros, timp de 2 saptamani, amestecand
continutul periodic. Se filtreaza amestecul prin tifon sau printr-o
strecuratoare.
Indicatii terapeutice
Atunci
cand mierea isi uneste puterile cu cimbrul rezulta un remediu natural cu
rezultate benefice in tratarea bolilor respiratorii - astm bronsic,
bronsita, turbeculoza pulmonara, pneumonie, micoze pulmonare, guturai,
gripa, tuse convulsiva, tuse spastica.
In scop preventiv se iau doua
linguri pe zi, una dimineata si una seara. Pentru combaterea
afectiunilor respiratorii sau a bolilor de plamani: cate o lingura, de 3
ori pe zi.
Combinatia de miere si cimbru s-a dovedit benefica in
bolile aparatului digestiv, precum fermentatie intestinala, balonare,
meteorism, atonie digestive, infectii digestive, greata si diaree.
Stimuleaza metabolismul, oferind rezultate benefice in tratarea
colicilor abdominale, dispepsiilor si hemoroizilor.
Bolile
cardiovasculare sunt ameliorate prin consumul de miere si cimbru,
printre care hipotensiunea arteriala, tulburarile circulatorii,
insuficienta circulatorie periferica.
Asocierea miere si cimbru
prezinta efecte tonice asupra sistemului nervos, in bolile sistemului
neurospsihic (cefalee, migrena, oboseala psihica si fizica).
Combinatia
de miere si cimbru este imunostimulanta, dovedindu-se benefica in
reumatism (guta, sciatica), dureri dentare, edeme, intoxicatii. Se poate
folosi in diferite forme: ceai de cimbru indulcit cu miere, infuzie de
cimbru cu miere, ulei de cimbru cu miere.
Contraindicatii
Combinatia
de miere cu cimbru este contraindicata in sarcina si alaptare, in
diabet zaharat, gastrita, colon iritabil, hipertensiune arteriala (este
hipertensiva), hiperexcitabilitate psihica, alergie la cimbru,
insuficienta hepatica.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu