Efectele terapeutice ale sucului de turmeric

Turmericul are peste o multime de beneficii si este considerat cel mai puternic antioxidant natural, poate fi folosit sub forma de pulbere sau suc. Ce sa alegem: suc sau pulbere? Ar fi de preferat sucul pentru ca este mai concentrat, se absoarbe mai bine si are efecte intr-adevar miraculoase.

Efectele terapeutice ale sucului de turmeric

- Curcumina componenta activa din turmeric este un antioxidant si un antiimflamator foarte eficient: in cazul unor boli ca artrita, osteoartrita reduce durerea si inflamatia contribuind astfel la incetinirea progresului acestor boli.

- Datorita proprietatilor antibacteriene, antivirale si antifungice in medicina traditionala chineza este utilizat pentru tratamentul unor infectii si ca antiseptic. Sucul proaspat stors de turmeric aplicat pe rani accelereaza procesul de vindecare a acestora, potrivit ziare.com.

- Sucul proaspat obtinut din radacina de turmeric consumat zilnic ajuta la eliminarea parazitilor intestinali.

- In India se foloseste in mod traditional pentru tratamentul unor afectiuni ale copiilor cum ar fi astmul sau bronsita. Doua lingurite de turmeric amestecat cu un pahar de lapte este indicat pentru tratarea racelilor, a tusei iritative la copii. In regiunea Tamil Nadu din sudul Indiei sucul de turmeric este frecvent folosit ca un remediu pentru febra.
- Antioxidantii din compozitia sucului de turmeric distrug radicalii liberi care sunt responsabili pentru dezvoltarea celulelor canceroase, avand astfel un rol important in prevenirea aparitiei acestei boli. Studii stiintifice au demonstrat faptul ca in India (unde turmericul este un condiment nelipsit din alimentatie) incidenta a cancerului de colon, de plaman, de san si de prostata este de zece ori mai mica.

Datorita antioxidantilor si a altor substante din compozitia sa sucul de turmeric suprima etapele de dezvoltare a cancerului la diferite tipuri de tumori. Se recomanda sa fie consumat regulat de preferat dimineata pe stomacul gol.

- Specialistii in domeniu sustin ca sucul de turmeric scade nivelul colesterolului, a trigliceridelor din sange reducand riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Previne depunerea de colesterol pe vasele de sange impiedicand astfel infundarea lor. Scade tensiunea arteriala si poate fi utilizat in caz de hipertensiune arteriala. Consumul regulat este recomandat si pentru mentinerea sanatatii inimii si a aparatului cardiovascular.

- Studii clinice de specialitate au demonstrat faptul ca in diabetul zaharat sucul de turmeric scade glicemia, regleaza secretia de insulina si ajuta la mentinerea functionarii pancreasului. Este recomandat sa fie consumat impreuna cu medicatia antidiabetica, deoarece creste efectul benefic al acestor medicamente.

- Turmericul are si efecte de detoxifiere: accelereaza metabolismul, curata corpul de toxine, diminueaza retentia de apa. Ajuta la eliminarea tesutului adipos si este recomandat si in curele de slabit, in tratamentul celulitei.

- Sucul proaspat poate fi utilizat si in afectiuni ale pielii: eczeme, dermatite alergice, psoriazis, varicela, zona-zoster, pete pigmentare, scabie. Datorita continutului bogat in antioxidanti turmericul mentine elasticitatea pielii, reducand in mod vizibil ridurile. Este utilizat ca si tratament anti-aging pentru mentinerea sanatatii pielii.

- Sucul de turmeric poate fi utilizat si in tulburari digestive: in caz de constipatie, sindromul colonului iritabil, stimuleaza secretia de bila, reduce senzatia de balonare. Consumata in cantitati mari sucul de turmeric poate sa produca iritatie gastrica.
- Studii efectuate in cazul bolii Alzheimer au demonstrat faptul ca turmericul ofera o mai buna oxigenare a neuronilor si reduce inflamatia creierului incetinind astfel evolutia bolii. Imbunatateste memoria si functiile creierului, ajuta la regenerarea celulelor nervoase.

Daca aveti posibilitatea se recomanda folosirea produselor bio. Pentru prepararea sucului se folosesc cateva radacini de turmeric, se spala bine, se curata de coaja apoi se taie in bucatele mai mici si se pun intr-un storcator si se stoarce sucul. La alegere se poate adauga zeama de lamaie, putin suc de ghimbir si miere de albine. Sucul de turmeric se poate pastra la frigider pentru maxim trei zile.

Cunoscut sub numele de Manjal Pal, laptele de turmeric este lapte cald amestecat cu pulbere de curcuma, o bautura delicioasa care se consuma seara, cu efecte fantastice asupra sanatatii.

Aceste bauturi sunt cu adevarat niste elixire pentru organism, consumate regulat joaca un rol foarte important in mentinerea sanatatii. Cu un pic de inspiratie si creativitate putem prepara sucuri delicioase cu efecte incredibile.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu