Chiar daca le consumam crude, coapte, uscate sau fierte, gutuile
isi pastreaza proprietatile si aduc numeroase beneficii organismului.
Aceste fructe sunt bune in special pentru ficat, plamani, inima si
stomac. Fructele de gutui contin 70 - 72 % apa, 7 - 8 % zaharuri, 0,5 %
protide, pectine, tanin, cantitati mici de grasimi, saruri minerale de
calciu, fier, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, vitaminele A, B, C si
PP.
Printre proprietatile gutuilor se numara
proprietatile antidiareice (in special frunzele), antihemoragice
(semintele), astringente (frunzele si fructele), cosmetice, digestive,
emoliente (semintele), hemostatice, hidratante, laxative (semintele),
racoritoare, sedative si tonice.
Pulpa
de fruct consumata in stare cruda, precum si sucul de gutui, sunt
foarte utile in cazurile de diaree si dizenterie, mai ales la copii, dar
si in afectiuni bucale, gingivite, faringite.
Pentru uz
cosmetic, cojile de gutui sunt foarte utile impotriva ridurilor. Se lasa
la macerat timp de 15 zile cojile de gutui in putin alcool. Maceratul
astfel obtinut se foloseste pentru lotiuni cosmetice. Gutuile sunt de
asemenea recomandate in cazul tenurilor grase, fiind indicat sucul de
gutui.
Pentru a folosi frunzele de gutui, acestea se usuca, apoi
se macina fin. In caz de diaree, se tin sub limba 3 g din aceasta
pulbere timp de 5 minute, dupa care se inghit cu miere. Se ia din 6 in 6
ore.
Un
mod sanatos de a folosi gutuile este consumul fructelor ca atare, in
stare proaspata, bine coapte si neprocesate termic. Iata cateva motive
pentru a manca gutui:
Combate durerea de ulcer si crampele intestinale
Sub
forma de compot, spun specialistii, gutuile te scapa de crampe
intestinale, diaree, constipatie si dureri provocate de ulcer.
Regleaza tranzitul
Consumate
zilnic, ele regleaza si tranzitul intestinal, fiind contraindicate
celor cu tendinta spre constipatie. De asemenea, o cura cu gutui este
benefica si pentru tratarea hemoragiilor uterine si a hemoroizilor
externi.
Leac pentru ficat si pancreas
"In
afectiunile ficatului si ale pancreasului, leacurile din gutui se numara
printre cei mai buni aliati naturali. Usoara aciditate a fructelor, dar
si substantele cu efect antioxidant stimuleaza functiile hepatice si
imunitatea", explica Marina Grigore, specialist in apifitoterapie.
Previn bolile cardiovasculare
"Gutuile
au rol in intarirea inimii, datorita potasiului pe care il contin, dar
ajuta si la scaderea tensiunii si a colesterolului, prin substantele
pectice. Prin aceste actiuni, gutuile previn riscul bolilor
cardiovasculare si a infarctului", completeaza specialistul.
Alunga raguseala, tusea si bronsita
Datorita
efectul emolient, dat de mucilagii, gutuia este recomandata in cazul
tusei, raguselii si bronsitei. Infuzia dintr-o lingurita de seminte de
gutui la o cana cu apa fierbinte se consuma de 2 ori pe zi, una
dimineata si una seara, timp de o saptamana.
Infuzia din flori
de gutui, care are efect sedativ, se prepara din 30 g de flori la un
litru de apa clocotita. Se bea pe tot parcursul zilei.
Calmeaza nevrozele
Gutuia
este un bun calmant in cazul insomniilor, a starilor de agitatie si a
nevrozelor. Remediu pentru aceste probleme este ceaiul din frunze de
gutui, care are efect sedativ. Il prepari din 20 g de frunze la un litru
de apa fierbinte si bei cate 2 cani pe zi, pana la reducerea
simptomelor.
Salata, recomandata in caz de diaree cronica si hepatita
Gutuile
pot fi consumate si sub forma de salata. Salata de gutui se prepara
astfel: se dau pe razatoare gutui, mere si morcovi, apoi se adauga
miere. Aceasta salata este recomandata a se consuma la micul dejun in
caz de diaree cronica, precum si in caz de hepatita cronica.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu