Numită și„ pâinea albinei”, păstura este un produs derivat din
polen cu virtuți extraordinare asupra sănătății. Este considerată un
adevărat aliment, fiind bogată în carbohidrați, proteine, vitamine,
aminoacizi și enzime.
Albinele lucrătoare colectează polenul și îl depozitează în celulele
fagurelui. În decursul zilelor, polenul este îmbogățit cu enzime și
acoperit cu un strat subțire de miere.
În urma fermentării, au loc transformări biochimice. Produsul rezultat
este diferit de cel inițial, atât ca aspect, cât și din punct de vedere
al compoziției. La cumpărare, forma de hexagon a bucățelelor de păstură e
semn că transformarea polenului în acest produs a fost deplină. Privind
în secţiune transversală, vei observa culori diferite, date de polenul
recoltat din mai multe flori.
Combate afecțiuni hepatice severe
Păstura este recomandată în special în hepatite acute și cronice și
ciroze. Doza recomandată este de 10-20 g pe zi, în 2 prize, la jumătate
de oră după mese. În cazul afecțiunilor hepatice severe, doza poate fi
crescută la 30 g pe zi, cu administrare în 3 prize, între mese.
Adjuvant în cancer
Păstura poate fi utilizată și în cazul bolnavilor de cancer, ca
tratament complementar, pentru că ajută la îmbunătățirea calității
sângelui. Este utilă în special pacienţilor cu stare generală alterată
sau în faze avansate, datorită faptului că substanțele nutritive sunt
absorbite uşor şi rapid, fără a supune la efort tubul digestiv.
Contra anemiei
Cura cu păstură pe o perioadă de 90 zile poate fi de ajutor și în cazul
anemiei. Se administrează zilnic 10-15 g. Produsul furnizează
aminoacizi esențiali, vitamine și oligoelemente necesare producerii
hemoglobinei.
Are rol antibiotic
Este antiseptică şi germicidă, fără a putea înlocui remediile sau
medicamentele cu efect ţintit antibiotic. Însă acţionează convergent cu
ele şi susţine organismul slăbit de boală. Este recomandată și copiilor.
Este bine de știut că păstura are proprietăți antibiotice de 3 ori mai mari decât cele ale polenului.
Calmează problemele gastrointestinale
Dacă te supără stomacul, ia dimineața și seara câte o linguriță de
păstură. De pildă, este de ajutor persoanelor cu hiperaciditate
gastrică. Produsul este bun și pentru detoxificare, datorită
conținutului de seleniu, care are o puternică acțiune antioxidantă.
Întărește imunitatea
O cură de o lună cu păstură tonifică organismul și crește imunitatea.
Se administrează dimineața și seara o linguriță de produs. Se spune că
„pâinea albinelor”, consumată pe termen lung, este și un elixir de viață
lungă.
Amelioreză simptomele reumatismului
Prin conținutul său de acizi decanoic și pantotenic, păstrura
contribuie la ameliorearea simptomelor reumatismului. Are și efect
antialergic, micșorând producția de histamină, și este utilă și în
insuficiența renală cronică.
Regenerator al tegumentelor
Păstura protejează și regenerează pielea. Îmbunătățește circulația
sângelui la nivelul tegumentelor. Este utilă în tratamentul lupusului
eritematos și eritemelor faciale, are și efect antiîmbătrânire și
stimulează metabolismul general.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu