Orice persoană poate experimenta la un
moment dat diferite forme ale acestei probleme emoționale care, dacă nu
este tratată și controlată, poate afecta în mod cert calitatea vieții.
O stare de tristețe profundă, de apatie
și de lipsă de interes pentru lucrurile care înainte aduceau bucurie și
erau importante, sunt doar câteva din simptomele care permit
identificarea acestei boli. Totuși, aceste simptome nu sunt singurele,
iar acestea apar aproape întotdeauna în mod gradat conform gravității
depresiei.
Cum putem combate depresia?
A ieși dintr-o stare de depresie nu este
ceva care se obține peste noapte, ci se obține în mod treptat, cu multă
răbdare și atenție. Compania persoanelor dragi, o atitudine orientată
către reușită și calitatea hranei care trebuie să fie bogată în
nutrienți esențiali pot constitui primul pas pentru a câștiga bătălia cu
depresia.
Anumite alimente, datorită compoziției
lor chimice, au un efect pozitiv asupra funcțiilor cerebrale, controlând
acei hormoni care contribuie la menținerea în această stare emoțională.
Luând în considerare aceste aspecte, vom vedea în continuare care sunt
cele mai bune 9 alimente pentru a redobândi buna-dispoziție și pentru a
alunga tristețea și depresia.
1. Bananele
Gustul lor dulce este foarte plăcut și
în plus, se completează foarte bine cu alte arome precum scorțișoara sau
nuca de cocos. Beneficiile bananelor pentru a combate depresia rezultă
din conținutul lor bogat în magneziu și potasiu, care sunt ambele
minerale esențiale pentru a reduce nivelele de cortizol, care este
cunoscut ca fiind hormonul stresului. Tododată, asocierea magneziului şi
a potasiului din conţinutul bananelor, asigură un efect remarcabil de
relaxare şi recuperare la nivelul celulelor nervoase. Consumul de banane
ne va ajuta să avem o stare psihică de bine, reducând şi combătând
eficient stările depresive, ajutând astfel la menţinerea echilibrului
emoţional.
2. Portocalele dulci
Portocalele dulci sunt o sursă excelentă
de vitamina C, iar în situaţiile de stres, cantităţile mari de vitamina
C sunt de mare ajutor, deoarece atunci atât consumul de noradrenalină,
cât şi de adrenalină este mult mărit. De asemenea, portocalele dulci
conţin inozitol, un nutrient care reglează nivelele de serotonină şi
insulină din organism. Consumul regulat de portocale dulci atenuează
fluctuaţiile dispoziţiilor psihice şi mentale şi ajută la combaterea pe
cale naturală a stărilor depresive şi a anxietăţii. Cercetări medicale
recente au arătat că inclusiv mirosul de portocală proaspătă poate
reduce considerabil stările de anxietate, revigorându-ne și
retrezindu-ne buna-dispoziţie şi optimismul.
3. Grapefruitul
Grapefruitul este un fruct bogat în acid
folic sau vitamina B9, care este esențial pentru distribuția oxigenului
către creier. Conform unor studii americane recente, nivelul sanguin de
acid folic este mai scăzut în cazul persoanelor care se confruntă în
mod frecvent cu stările depresive. Acidul folic contribuie de asemenea
la formarea de celule sănătoase şi joacă un rol foarte important în
prevenirea anomaliilor din cadrul sistemului nervos. De asemenea,
grapefruitul este un ingredient cheie al producţiei de serotonină, care
mai este sugestiv denumită și „hormonul fericirii”. Cercetătorii au
afirmat că consumul chiar şi numai al unui singur fruct de grapefruit pe
zi poate aduce o imediată stare de bună-dispoziție psihică.
4. Ciocolata neagră
Ciocolata neagră, cea care conține cel
puțin 65% cacao, este unul dintre alimentele cele mai populare pentru
tratarea simptomelor depresiei. Pe lângă antioxidanți, ciocolata conține
și alți compuși puternici de origine vegetală, inclusiv anandamida,
numită astfel după termenul sanscrit "ananda," care poate fi tradus prin
"fericire" și care este un neurotransmițător din creier care blochează
temporar senzațiile de durere și de anxietate. De asemenea, compușii
antioxidanți din ciocolata neagră, datorită conținutului ridicat de
seleniu, contribuie la îmbunătățirea memoriei, ajută la prevenirea
îmbătrânirii premature și a stărilor depresive. Consumul a maxim de 32
de grame de ciocolată neagră zilnic diminuează nivelele de cortizol, un
hormon asociat cu stresul și tristețea.
5. Fructele uscate
Fructele uscate sunt o sursă vegetală
naturală de acizi grași omega-3, care sunt nutrienți esențiali care au
un efect pozitiv asupra depresiei, precum și asupra reducerii nivelelor
de colesterol și previn problemele cardiovasculare. Un pumn de fructe
uscate consumat zilnic este suficient pentru a ne bucura de beneficiile
acestor delicioase alimente. De exemplu, nucile sunt o excelentă sursă
de omega-3, care contribuie la funcţionarea corectă a celulelor
creierului şi a neurotransmiţătorilor. Alunele de pădure conţin o
cantitate mare de acid folic (sau vitamina B9), ceea ce favorizează
reducerea stărilor depresive şi a melancoliei. Migdalele reprezintă una
dintre cele mai importante surse vegetale naturale de calciu. Așa cum se
știe, calciul facilitează transmiterea influxului nervos, intervenind
în procesele de eliberare a acetilcolinei, noradrenalinei şi
serotoninei, contribuind astfel la menţinerea echilibrului sistemului
nervos.
6. Avocado
În termeni generali, avocado ar putea fi
unul din alimentele cele mai nutritive care există. Fructul de avocado
este o sursă excelentă de grăsimi mononesaturate care aduc numeroase
beneficii pentru sănătatea cardiacă. De asemenea, avocado odată ingerat
se transformă rapid în energie și conține foarte puțină fructoză.
Fructul de avocado, la fel precum bananele, reprezintă o foarte bună
sursă de potasiu, contribuind astfel la combaterea stărilor de oboseală
fizică şi la instalarea unei stări de calm și bună-dispoziție. Vitamina
B6, conținută în fructul de avocado, contribuie de asemenea la
menţinerea echilibrului psihic şi psihosomatic. Consumând cât mai des
avocado, vom constata dispariția progresivă a stărilor depresive, a
iritabilității, anxietății sau a stărilor de agitaţie și confuzie
mentală.
7. Legumele cu frunze verzi
Legumele cu frunze verzi sunt surse
bogate de vitamine, minerale și compuși antioxidanți care au un efect
pozitiv asupra sistemului nervos și la nivel cerebral. Acestea sunt
bogate în nutrienți si au o concentrație importantă de vitamine, iar
datorită aportului lor de vitamina B, C și acid folic, acest tip de
alimente sunt de un real ajutor în reducerea stresului și susțin
tratarea pe cale naturală a depresiei și a anxietății. Include în meniul
tău zilnic cât mai multe dintre următoarele alimente: salata verde,
spanacul, pătrunjelul, brocoli, varza, varza de Bruxelles, rucola,
leurda, urzicile, ceapa și usturoiul verde, prazul, andivele, guliile și
frunzele de păpădie.
8. Fulgii de ovăz
Acest aliment este o sursă naturală de
vitamine din complexul B (B1, B5, B6 și B9) și de fibre care favorizează
digestia și echilibrează nivelele de zahăr din sânge pentru a evita
scăderile bruște de energie care pot influența apariția stărilor de
iritabilitate. În plus, fulgii de ovăz sunt o sursă sănătoasă de
triptofan, un aminoacid esențial pentru producerea de serotonină, care
este un neurotransmitățor necesar pentru eliminarea stărilor depresive.
9. Scorțișoara
Foarte cunoscută pentru proprietăţile
sale antivirale şi antimicrobiene, scorţişoara stimulează funcţionarea
sistemului imunitar. Totodată, scorțișoara, pe care adeseori o folosim
pentru prepararea deserturilor și a altor rețete, ne poate ajuta în
combaterea depresiei prin controlarea nivelelor de zahăr din sânge. Deși
puține persoane cunosc acest lucru, diminuarea indicelui de glicemie ne
poate afecta în mod direct starea de spirit.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu