Cercetarile stiintifice au evidentiat in frunzele de varza substante cu proprietati antitumorale, antioxidante si antiinflamatoare exceptionale.
In plus, studiile statistice realizate pe la inceputul anilor '90 au
relevat un aspect uimitor: populatiile la care varza este aliment
traditional, fiind consumata murata sau cruda, in mari cantitati, se
bucura de imunitate crescuta la mai multe tipuri de cancer.
Cele mai mari beneficii le obtineti daca veti consuma varza sub forma de salata. Iata cum se prepara si cum se consuma salata de varza - medicament:
1. Spalati varza si o curatati de fruzele stricate sau imbatranite, apoi o taiati marunt cu un cutit cu lama de inox.
2. Imediat o amestecati cu sare, putin cimbru, ulei presat la rece si cu otet sau lamaie, dupa gust.
3. Se consuma cat mai proaspata posibil.
Tipuri de cancer prevenite cu ajutorul verzei crude
Varza
are numeroase beneficii, dar fara nicio indoiala, cele de prevenire si
tratare a cancerului sunt cele mai importante. Principiile active din
frunzele de varza induc celulelor maligne apoptoza, regleaza actiunea
hormonilor steroidieni in organism (implicati in aparitia a numeroase
forme de cancer), regleaza ritmul de diviziune celulara, induc o
crestere a productiei enzimelor responsabile de inactivarea si de
eliminarea celulelor maligne. Iata ce tipuri de cancer puteti preveni
si trata cu varza:
1. Cancerul colorectal
Intr-un
studiu-gigant realizat in Olanda, au fost colectate date privind
vulnerabilitatea fata de cancerul de intestin, in raport cu obiceiurile
alimentare, de la o suta de mii de persoane, pe o perioada de timp de
sase ani. Conform raportului final, la indivizii care consuma zilnic
legume din familia cruciferelor, adica varza, varza rosie, conopida si
broccoli, incidenta cancerului de colon si de rect este cu 49% mai
redusa, fiind, practic, de doua ori mai protejati de aceasta teribila
afectiune.
2. Cancerul de san
Numeroase
studii au aratat ca femeile care consuma varza sau varza murata se
bucura, intr-o proportie foarte ridicata, de imunitate fata de cancerul
la san. Cea mai ridicata rata a imunitatii o au femeile care au consumat
varza inca de la varsta de 12-13 ani, macar o data la 2-3 zile.
In
Polonia, de pilda, unde datorita obiceiurilor culinare, o femeie consuma
inca din adolescenta, anual, in medie, 25-30 kg de varza, cazurile de
cancer mamar sunt mai rare, cu incredibilul procentaj de 72%, decat in
celelalte zone ale lumii.
3. Cancerul de prostata
Persoanele
care consuma legume in stare cruda au cu 35% mai mari sanse sa nu faca
aceasta boala, iar la cei care consuma, la macar o treime din mese, in
mod special varza cruda si legume inrudite (broccoli, varza rosie),
riscul de a face cancer la prostata scade cu 44%.
4. Cancerul pulmonar
Intr-un
studiu pe 2.141 de cazuri de cancer pulmonar, a fost verificat felul de
a se alimenta al bolnavilor, in comparatie cu persoane sanatoase, cu
aceleasi caracteristici genetice. S-a dovedit ca varza cruda si
legumele inrudite cu ea reduc cu 37% riscul de aparitie a cancerului
pulmonar. Prin studii similare, facute in China, s-a aratat ca si
fumatorii sau fostii fumatori beneficiaza de aceleasi extraordinare
efecte pozitive ale consumului de varza.
5. Cancerul vezicii urinare
Medicii
australieni au studiat cazurile a 697 de bolnavi de cancer al vezicii
urinare, in paralel cu cazurile a 708 de persoane sanatoase, din aceeasi
grupa de varsta si de aceeasi rasa. Ei au observat ca la persoanele
care consuma de mai multe ori pe saptamana varza cruda (dar si alte
legume inrudite, cum ar fi varza rosie sau broccoli) incidenta
cancerului vezicii urinare este cu 29% mai mica.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu