Ardeiul iute ascunde o multitudine de beneficii
pentru sănătatea noastră. Consumul de ardei iute combate cancerul,
stimulează pancreasul și ajută la funcționarea plămânlor. Nu în ultimul
rând, ardeiul iute e folosit cu succes în curele de slăbire, ajutând la
pierderea kilogramelor. Dacă femeile îl folosesc în diete, pentru
bărbați ardeiul iute acționează ca afrodisiac.
Ardeiul iute face parte din familia capsicum şi este cunoscut sub denumirea de capsicum annuum.
Beneficiile pentru sănătate
Nu este nimic mai uimitor decât efectele pe care ardeiul iute le are
asupra sistemului circulator, cum ar fi alimentarea elementelor vitale
din structura celulară a capilarelor, venelor, arterelor şi ajutorul
oferit pentru
echilibrarea tensiunii arteriale. De aceea, ardeiul iute este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru
hipertensiunea arterială, curăţă arterele şi contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rău sau trigliceridelor. Având în vedere că
bolile cardiovasculare sunt ucigaşul numărul unu la nivel mondial, proprietăţile ardeiului iute sunt deosebit de importante.
Ardeiul iute este benefic atât pentru
stomac cât şi tractul intestinal, deoarece
stimulează
mişcarea peristalică a intestinului, ajută la eliminarea fecalelor şi
contribuie la reconstrucţia ţesutului din stomac, facilitând vindecarea leziunilor stomacale şi ulcerelor intestinale.
Atunci
când se consumă ardei iute, acesta declanează o senzaţie de căldură în
tot corpul, din acest motiv chiar a fost una dintre plantele recomandate
în caz de degerături. Usturător şi picant, ardeiul iute este adăugat în
diverse feluri gustoase de mâncare din întreaga lume. Iuţeala este
determinată de o concentraţie ridicată de capsaicină, studiată pentru
utilizările ei pe scară largă, de la reducerea efectelor durerii,
beneficii cardiovasculare precum şi capacitatea de a preveni apariţia
cancerului.
Capsaicina are un rol esenţial în deschiderea şi drenarea pasajelor
nazale congestionate. În plus, alături de conţinutul ridicat de
capsaicină, ardeiul roşu este o sursă excelentă de vitamina A, prin
concentraţia de carotenoizi pro-vitamina A, inclusiv beta-caroten. Beta
carotenul este nu doar un antioxidant puternic, ci poate fi convertit în
organism în vitamina A, un nutrient esenţial pentru sănătatea tuturor
ţesuturilor epiteliale (cele care căptuşesc toate cavităţile corpului,
inclusiv tractul respirator, gastro-intestinal şi tractul reproductiv).
Beta-carotenul poate fi util în reducerea simptomelor astmului,
osteoartritei şi artritei reumatoide. În plus, activitatea sa
antioxidantă contribuie la prevenirea daunelor radicalilor liberi care
pot determina ateroscleroza, cancer de colon, diabet zaharat şi alte
complicaţii, cum ar fi leziuni ale nervilor şi boli de inimă.
Combate inflamația
Ardeiul iute conţine capsaicină, care încălzeşte corpul şi este un
inhibitor puternic al substanţei P, o neuropeptidă asociată cu procesele
inflamatorii. Cu cât este mai iute un ardei, cu atât aconţine mai multă
capsaicină. În prezent se studiază efectele capsaicinei ca tratament
pentru tulburările fibrelor nervoase senzoriale, inclusiv dureri
asociate cu artrita, psoriazis şi neuropatie diabetică. Atunci când
animalele injectate cu o substanţă care provoacă artrita inflamatorie au
fost hrănite cu alimente care conţineau capsaicină, debutul artritei a
fost întârziat şi inflamaţia a fost redusă în mod semnificativ.
Ardeiul iute are proprietãţi afrodisiace mai ales dacã se asociazã cu sucul de cartof
Capsaicina aplicată local, s-a demonstrat în urma studiilor, ar fi un
tratament eficient pentru durerile de cap şi cele provocate de
osteoartrită. Multe din studiile care se refereau la gestionarea durerii
cauzate de neuropata diabetică, au enumerat beneficiile aplicării
locale a capsaicinei şi rolul ei în atenuarea durerii asociate cu
această condiţie. În urma unui studiu de amploare, pacienţi cu psoriazis
au folosit preparate topice care conţineau fie capsaicină, fie placebo.
Cei din prima categorie au raportat o îmbunătăţire semnificativă a
simptomelor. Principalul efect secundar ar fi resimţirea unei senzaţii
de arsură în zona aplicată.
Bun pentru inimă
Ardeiul roşu iute, s-a dovedit a reduce nivelul colesterolului din
sânge, a trigliceridelor şi agregarea plachetară, crescând în acelaşi
timp capacitatea organismului de a dizolva fibrina, o substanţă cu rol
important în formarea cheagurilor de sânge. Oamenii care consumă din
belşug ardeiul iute, au şanse mai mici de a face atac de cord, accident
vascular cerebral sau embolie pulmonară.
Ardeiul iute ameliorează sinusurile congestionate
Capsaicina nu reduce doar intensitatea durerii ci stimulează
fluidizarea secreţiilor de mucus din plămâni sau fosele nazale.
Capsaicina este similară cu un compus care se regăseşte în multe remedii
pentru răceală, cu rol în ameliorarea congestiei nazale, diferit fiind
doar timpul de acţiune (capsaicina acţionează mult mai repede). Un ceai
cu ardei iute stimulează rapid scurgerea mucoaselor din pasajele nazale,
ameliorând nasul înfundat şi congestionat.
Stimulează imunitatea
Ardeiul iute de culoare roşu aprins are un conţinut ridicat de
betacaroten sau provitamina A. Două linguriţe de ardei iute pisat,
furnizează 47% din valoarea zilnică de vitamina A, cu rol important în
lupta anti-infecţie şi esenţială pentru sănătatea ţesuturilor
epiteliale, inclusiv membranele mucoase care acoperă pasajele nazale,
plămânii, tractul intestinal şi cel urinar. De asemenea, vitamina A este
prima linie de apărare împotriva agenţilor patogeni, invadatori.
Prevenirea ulcerului gastric
Ardeiul iute are o reputaţie negativă şi nemeritată de a contribui la
apariţia ulcerului gastric. Nu doar că ardeiul iute nu provoacă ulcerul
gastric ci chiar poate ajuta la prevenirea acestuia prin distrugerea
bacteriilor care pot fi ingerate, stimulând în acelaşi timp celulele
mucoasei stomacului să secrete sucuri de protecţie, care împiedică
formarea ulcerului. De fapt, consumul de ardei iute este asociat cu
diminuarea riscului de ulcer gastric.
Pierderea kilogramelor
Căldura care este resimţită de către o persoană în urma consumului de
ardei iute este energie care rezultă în urma arderii caloriilor. Chiar
şi ardeii roşii conţin substanţe care contribuie la termogeneză şi la
consumul de oxigen, chiar şi mai mult de 20 de minute după ce sunt
consumate.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu