Formarea de ciocuri si pinteni, cum se manifesta osteofitele

Cea mai frecventa boala in care apar osteofitele - depuneri de calciu, este osteoartrita. Procesul inflamator care se dezvolta in aceasta patologie determina formarea de os nou. Si inflamatia tendoanelor si a ligamentelor care se ataseaza de os determina cresterea intensitatii procesului de osteogeneza.

Inflamatia ligamentelor intervertebrale este o cauza foarte frecventa de osteofite la nivelul coloanei vertebrale. Printre bolile care determina formarea de osteofite se numara si: artrita, spondilita anchilozanta, artrita reactiva si stenoza spinala.

Cum se manifesta osteofitele in functie de localizarea in organism
Osteofitele apar cel mai frecvent la nivelul membrelor, intraarticular, in zona de contact dintre doua oase, dar se pot forma si la nivelul coloanei vertebrale sau la nivel plantar.

Genunchi
Osteofitele dezvoltate la nivelul genunchiului pot fi dureroase in momentul in care pacientul incearca extensia sau flexia piciorului.

Coloana vertebrala

Osteofitele dezvoltate la nivelul vertebrelor determina ingustarea spatiului intern in care se afla maduva spinarii. Osteofitele pot determina presiune asupra maduvei si/sau asupra radacinilor nervoase ce pornesc din maduva si determina durere si/sau senzatie de slabiciune si amorteala la nivelul bratelor sau picioarelor.

Sold

Osteofitele determina durere la mobilizarea soldului, uneori aceasta durere iradiind catre genunchi. Se limiteaza miscarea in articulatia coxo-femurala.

Umar

Osteofitul poate veni in contact cu ligamentele, muschii si tendoanele din articulatia umarului, ceea ce poate duce la inflamatia tecii articulare, numita tendinita.

Falange

Osteofitele dezvoltate la nivelul falangelor (oasele degetelor) apar sub forma de noduli proeminenti la nivelul pielii si pot fi uneori dureroase.

Calcai

Apare durerea in calcai si, uneori, tumefactie, care determina aparitia dificultatilor la mers din cauza durerii in zona plantara cauzata de lasarea greutatii pe piciorul afectat de osteofite.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu