Contrar opiniei generale, nu toate vegetalele sunt mai bune pentru organism atunci cand sunt consumate in stare cruda. Prepararea termica poate creste cantiatea unor nutrienti, dar si asimilarea acestora. Este si cazul spanacului, dar si a morcovului sau a rosiei. Iata de ce spanacul gatit este mai sanatos decat cel crud:
1. Creste cantitatea si biodisponibilitatea betacarotenului
Potrivit
studiilor, atunci cand se consuma spanac preparat termic, nivelul de
betacaroten (un antioxidant care ne ajuta sa prevenim bolile
cardiovasculare si cancerul pulmonar) asimilat este mai mare decat in
cazul spanacului consumat crud.
2. Mai multa luteina
Mai
mult, prepararea termica a spanacului creste si cantitatea de luteina
disponibila in spanac, aceasta fiind un fitonutrient care previne
cataracta si degenerescenta maculara.
3. Mai mult calciu, mai putin oxalati
Un
alt argument in favoarea consumului de spanac gatit este si reducerea
cantitatii de acid oxalic. Multe dintre vegetalele verzi, asa cum este
spanacul, sunt bogate in calciu, dar si acid oxalic. Acesta din urma
leaga calciul si impiedica astfel asimilarea acestui mineral, care este
extrem de important pentru sanatatea dintilor si a oaselor.
Prepararea
termica elibereaza o parte din calciul legat de acidul oxalic. Trei
cani de spanac crud, de exemplu, contin 90 miligrame de calciu, in timp
ce o cana de spanac gatit contine 260 miligrame.
In cazul in care fierbeti spanacul in apa, nu utilizati lichidul in preparatul final.
4. Mai mult magneziu si fier
In plus, prepararea termica duce si la cresterea cantitatii de magneziu si fier ce pot fi absorbite in organism.
Apa este insa inamicul vegetalelor preparate termic. Fierberea legumelor face ca o cantitate insemnata de nutrienti sa se dizolve in apa - vitamina C, folatul si tiamina (vitamina B1). Prepararea vegetalelor la aburi este o metoda mai buna.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu